Het begrip bestaat al, maar de bekendheid is nog minimaal: voedingspsychiatrie gaat over het beïnvloeden van de mentale gesteldheid met behulp van specifieke voeding.
Bij dieet denken de meeste mensen aan afvallen, maar dat hoeft dus het doel niet te zijn.
Ik volg zelf al maanden een ketogeen dieet, omdat het mijn ADD-hoofd zo’n goed doet. Dat idee kwam bij me op na het lezen van ‘Brain energy’ van de Amerikaanse psychiater Christopher Palmer (lees hier mijn recensie hierover), die een meneer met fors overgewicht door jarenlang gebruik van antipsychotica wilde helpen met afvallen, maar ontdekte dat ook de psychiatrische symptomen geleidelijk verdwenen door het minimaliseren van de koolhydraten in zijn voeding.
Zijn boek biedt een verklaringsmodel waarin psychische problemen het uitvloeisel zijn van stofwisselingsstoornissen in de hersenen. En Palmer is niet de enige die een lans breekt voor meer aandacht voor voeding bij de behandeling van depressie of angst.
Heel je hoofd
Zijn landgenote en collega Georgia Ede MD schreef recent ook een belangrijk boek dat hopelijk de voedingspsychiatrie nog meer op de kaart zal helpen zetten: deze week verschijnt ‘Heel je hoofd’, de Nederlandse vertaling van ‘Change your diet, change your mind’. De critici (of sceptici) staan online al klaar, maar zonder het boek gelezen te hebben of zelf het experimenteren met eten te hebben geprobeerd… De schijf van vijf is geen heilige graal, durf ik uit eigen ervaring inmiddels wel te stellen.
Als iemand angstig is vindt de overgrote meerderheid het logisch als er medicatie wordt gebruikt. Ook al werkt dit lang niet altijd. Waarom zouden we het veranderen van onze voeding niet ook een kans gunnen? De belangrijkste bijwerking is gewichtsverlies, maar zelfs dat hoeft niet. Een dieet volgen is minder ingrijpend dan antidepressiva slikken. En dat kan altijd nog, mocht het nodig zijn: dit noemt men ‘stepped care’.
Geef de voedingspsychiatrie een kans, het voegt iets toe aan het bestaande pakket van interventies / behandelingen bij psychische stoornissen…
Het boek van Georgia Ede kan je hier bestellen.
Beste Bram Bakker,
Het lijkt mij een waanzinnig interessant boek. Zelf heb ik een ADHD brein die lastig te temmen blijkt. Medicatie werkt tijdelijk of geven vervelende bijwerkingen.
Een optimistische groet,
Mo Landsman