Voor een gezond en vervuld leven is een goede balans in je leven essentieel. Maar hoe bewaak je die persoonlijke balans?
(ex)Psychiater Bram Bakker gaat in de podcastserie van De Balanskliniek in gesprek met bijzondere en inspirerende gasten om een antwoord te vinden op deze vraag.
Vandaag: Ingrid Candel
Een podcast over een precair onderwerp: seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners. Ingrid coacht mensen die grote fouten hebben gemaakt. Ze ontdekt: ook zij hebben een verhaal.
Dag Bram,
Ik ben als haptotherapeut werkzaam en in die hoedanigheid ook als bestuurder actief voor de beroepsvereniging.
Recent geconfronteerd met een veroordeling van een collega vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wil graag in contact komen met Ingrid Candel met de vraag of zij wellicht een rol kan spelen om over dit onderwerp in gesprek te kunnen gaan met onze leden. Ik hoor graag van je!
Met welgemeende groet,
Bert
Het lijkt mij schadelijk voor cliënten die dit overkomen is dat in dit interview gestuurd lijkt te worden op het in twijfel trekken of de hulpverlener al dan niet schuldig is.
Zolang er sprake is van een ongelijke machtspositie in een functie met risico op overdracht en tegenoverdracht, is een zorgverlener die deze laatste patronen niet herkent, in ernstige gebreke gebleven. Met kans op ernstige gevolgen en schade voor beide. Maar het niet voldoende de vaardigheden en kennis hebben om die patronen te herkennen, is een ernstig dysfunctioneren voor in een dergelijk beroep.
Ik hoor erg weinig zelfinzicht en reflectie voor iemand die andere collega’s wil coachen op dit gevaarlijke gebied. Het lijkt vooral een zoeken naar goedpraten van een fout die mw. Candel zelf gemaakt heeft en meepraten met wat dhr. Bakker aangeeft.
Ik kan me voorstellen dat het aantal gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag wel degelijk te verminderen is, maar wel voornamelijk door zelf goede, inzichtgevende therapie te gaan volgen (mentalisation based treatment o.i.d.) en deze ook in het opleidingsprogramma op te nemen.