Bram zat in het Metro panel dat ging over -hoe kan het ook anders- het seksueel overschrijdend gedrag bij het RTL 4-programma The Voice of Holland.
Het panel bestaat uit: politicoloog Julia Wouters, oud-psychiater Bram Bakker en gedragswetenschapper Liza Mügge.
Hieronder de bijdrage van Bram.
Lees het hele artikel van de Metro hier.
‘Er bestaat ook een andere kant, zoek de balans’
opinie van Bram
„Ik ben het niet per se eens of oneens met de stelling, omdat ik vind dat er sprake moet zijn van het zoeken naar balans. Een balans is altijd een momentopname. Ik keur seksueel overschrijdend gedrag ten stelligste af, maar ik wil zeggen dat er ook een andere kant bestaat.
De andere kant zijn de jongens en meisjes die mensen verleiden. De discussie gaat momenteel over eenrichtingsverkeer van ‘man met invloed en macht maakt beweging naar vrouw’. Het omgekeerde bestaat echter ook: ‘vrouw doet verleidelijk naar man met macht’. Daar hangt bij mij geen oordeel aan, het is onze natuur. Ons paringsgedrag. En dat heet flirten. Als dat van twee kanten uitgaat, heeft niemand er een probleem mee.
Iedereen moet zich aan de wet houden. Mensen die in invloedrijke en machtige posities zitten extra. Bij een ongelijkwaardige verhouding is seksueel gedrag al heel snel grensoverschrijdend.
Maar mannen en vrouwen zijn allebei medeplichtig en verantwoordelijk voor het bewaken van een gezond contact. Als je in een prettige amicale sfeer een grapje maakt over iemands uiterlijk, dan is er over het algemeen geen probleem. Dat kan passen in een bepaalde sfeer. Als je dat niet goed aanvoelt, dan moet je daarop gewezen worden. Als een voetbalteam gaat stappen, weten de jongens onder elkaar wel wie er het snelst op tilt slaat. Die moet je aanspreken. Als zo’n jongen in de disco op een meisje duikt, moet zij ook denken ‘wat wil deze man, gaat het niet een beetje snel?’ Uiteindelijk draag je de verantwoordelijkheid met elkaar, ook als samenleving.”
“Blijf met elkaar praten, anders raken we elkaar kwijt”
„We zitten nu, in 2022, op een punt waarbij het allemaal heel gevoelig ligt. Dat begrijp ik, terwijl tegelijkertijd, als het nu 1972 was, iedereen had gevraagd ‘waar heb je het over?’ Als het 2032 is heb je ook een grote kans dat mensen zich afvragen waar we ons tien jaar geleden druk over maakten. Misschien is er dan wel een proces waarin vrouwen hebben geleerd hard van zich af te meppen als iets ze niet bevalt. Vandaar dat ik het woord momentopname gebruikte.
Ik vind het van belang dat zowel mannen als vrouwen over het onderwerp seksueel overschrijdend gedrag door blijven praten. We raken elkaar kwijt als vrouwen zeggen ‘wij zijn slachtoffer, we claimen die discussie’. Vrouwen zijn heel belangrijk in de discussie, maar die moet mét de mannen zijn.
Als ik terugkom op de stelling: ja, dat is wel moeilijk, maar de balans moet dus in verschillende situaties op verschillende momenten worden gevonden. Het gaat over belangen, het gaat over gevoel en ook heel erg over uiterlijk. Alles wat het kwetsbaar maakt, heb je in de entertainmentwereld veel meer dan op een accountantskantoor.”
Reacties