Beschrijving
Bram Bakker is 54 jaar en volop in de weer met een leven als psychiater en publicist van onder meer kritische stukken over zijn vak. Zijn leven is ook daarnaast best hectisch. Maar alles loopt, en op het oog zijn er geen grote, onoplosbare problemen in zijn leven.
Dat verandert van de ene op de andere dag als hij wordt getroffen door een mysterieuze aandoening, die er mee begint dat hij niet meer normaal kan lopen. Met tegenzin neemt hij de rol van patiënt aan, en meldt zich met deze klacht bij zijn huisarts. Deze is (terecht) gealarmeerd en verwijst hem door naar een ziekenhuis in de buurt.
Wat volgt is een bizarre tocht door de medische wereld in Nederland. Juist deze medisch specialist ervaart ‘aan de andere kant van het bureau’ hoe groot de kloof kan zijn tussen een patiënt en een deskundige professional. Hoeveel er gebeurt in het leven van iemand met een ziekte, waarvoor niet alleen geen aandacht is in de opleiding tot arts, maar waarvan deze helemaal geen weet heeft, laat staan oog voor.
De kritiek die hij eerder had op het tekortschieten van het medische model in de psychiatrie komt in een ander, breder daglicht te staan. De reguliere geneeskunde heeft geen antwoord voor de mensen met onbegrepen klachten. En dit zijn er steeds meer.
De dokter als patiënt is het verhaal van een dokter die aan den lijve ervaart hoe ziek zijn je leven en je kijk op het leven compleet op z’n kop zet, maar ook hoe ziek de gezondheidszorg zelf is geworden.
Recensies
Marike Kruisselbrink –
Mijn man heeft al jaren de ziekte van lyme. Nu ik toevallig wat heb gelezen over CCAS, ben ik ervan overtuigd dat bij hem tijdens een ziekteaanval zijn cerebellum wordt aangetast. Bij hem gaat dat gepaard met allerlei andere fysieke ziekteverschijnselen, zoals ernstige hoofdpijn, overgeven, maagpijn etc. Het gebrek aan kennis en het aan protocollen vasthouden is iets dat ons helaas maar al te bekend voorkomt. Het niet serieus genomen worden en de uitspraak dat het “tussen de oren” zit, maakt deze ziekte nog erger en invaliderender dan hij toch al is. Er is niemand die mijn man helpt. Daarom is het heel fijn een boek te lezen van een arts die zelf aan de andere kant komt te staan. Eindelijk wel een beetje begrip. Ik hoop dat dit verplichte literatuur wordt in de artsenopleiding.
Lianne –
Een boek dat elke arts zou moeten lezen en heerlijk doorleest! Een enorm herkenbaar verhaal als patiënt. Onmacht als patiënt, geldverspilling aan onnodige onderzoeken, slechte communicatie en onbegrip over de werking van dit zorgstelsel.