Niet direct een typering waar veel artsen en andere zorgprofessionals zichzelf in herkennen. 

Ik beschouw mezelf ook niet als healer, sjamaan of transformatiecoach. Maar ‘wounded’ ben ik wel.

Transgenerationeel trauma, daar haak ik nog wel op aan, maar ik ben (nog?) niet verlicht of ontwaakt en me ook nog niet bewust dat ik de reïncarnatie van iemand uit een ver verleden ben.

“Ons systeem gaat stuk aan onvoldoende (zelf)zorg van en voor professionals.”

Maar dat ik het anders-kijken naar gezondheid niet begrijp betekent niet dat ik het afwijs. Sterker nog: sinds ik mijn reguliere kwalificaties kwijt ben heb ik meer oog gekregen voor een ander perspectief op gezondheid en (zelf)zorg. Naar het aangaan van de confrontatie met pijnen in plaats van het proberen te verdoven ervan… Iets proberen te begrijpen van de signalen die je lichaam afgeeft, in plaats van er met veel wilskracht geen aandacht aan proberen te besteden.

En ik ben me, juist nu ik een relatieve buitenstaander ben geworden, weer bewust van mijn liefde voor de gezondheidszorg, en al die mensen die daar dagelijks hun stinkende best doen. Daar is veel meer aandacht voor nodig, voor die mensen. Want (stelling): ons systeem gaat stuk aan onvoldoende (zelf)zorg van/voor de professionals.

Eerst jezelf helen, en dan de mensen in je omgeving… Eerst je eigen zuurstofmasker opzetten als het vliegtuig neerstort en daarna pas de andere passagiers helpen. We weten het allemaal en vergeten het zo vaak…

Enne: er mankeert ons in principe net zoveel als de mensen die we proberen te helpen, laten we daar niet zo geheimzinnig over doen. Als psychiater was ik jarenlang een stuk gekker dan de mensen die ik moest helpen. ‘Professionele distantie’ moest dat buiten beeld houden, maar ik hield het niet vol. Er was teveel ‘oud zeer’ van mezelf waar ik mee aan de slag moest.

Eind deze maand verschijnt ‘Gevoelige zielen. Over de mens achter de hulpverlener.’

Ik ben er best een beetje trots op, dat lukt inmiddels. Het gaat over ‘oud zeer’ in een beroepsgroep die in mijn hart zit.

Op dinsdag 26 september is het boekenfeestje in Theater de Liefde in Haarlem, m.m.v. Janneke Wittekoek, Marieke Gielen en Giel Beelen. Lees er hier meer over.

 

Een gesigneerd exemplaar kun je nu al bestellen.

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!