Psychiater Bram Bakker is een van de initiatiefnemers van het depressiegala van vanavond.
Het is de tweede keer dat deze benefietavond wordt georganiseerd om de ziekte bespreekbaar te maken. Want ondanks dat het op de derde plaats staat van meest voorkomende ziektes in Nederland, heerst er nog steeds een taboe. Bram Bakker sprak twee uur lang over deze ziekte in het NPO Radio 1 programma Nachtkijkers.
Het aantal mensen met een depressie wordt ook nog steeds groter. De WHO waarschuwde dat deze ziekte ons het meest zal gaan kosten in de 21ste eeuw.
Verplichte kost
Zo’n avond zou volgens de organisatie verplichte kost moeten zijn voor psychotherapeuten, psychologen en maatschappelijk werkers. Toch is het depressiegala nog niet uitverkocht en dat geeft volgens Bakker de noodzaak van het gala goed weer “als je al die kankergala’s die georganiseerd worden ziet en het gemak waarmee mensen daar heel veel geld aan uitgeven, dan denk je hoe kan het dat iets dat zoveel mensen treft nog zo in die taboesfeer zit?”
Geen sombere avond
“We willen psychisch leed agenderen, maar we willen niet ook een hele sombere avond en oh wat hebben we het moeilijk met z’n allen.”
Daarom is volgens Bram Bakker gekozen voor het woord depressiegala.
Jongeren
Het bespreekbaar maken en het herkennen van symptomen stond het afgelopen maanden ook centraal in een publiekscampagne van het ministerie van Volksgezondheid. Zowel de publiekscampagne als het gala dit jaar zijn specifiek gericht op jongeren. Vooral zij hebben last van depressieve klachten die niet altijd meteen worden herkend, terwijl het juist belangrijk is om er in een vroeg stadium bij te zijn.
Bespreekbaar maken kan levens redden
Het toegeven dat je een depressie hebt moet net zo gemakkelijk zijn als vertellen dat je een gebroken been hebt. “Er gaan mensen dood die gered hadden kunnen worden als ze hadden durven bespreken wat in ze omging.” Aldus Bram Bakker.
Bram Bakker sprak twee uur lang over deze ziekte in het NPO Radio 1 programma Nachtkijkers.
Reacties