Bram nam deze week plaats in het Metro-panel samen met hoogleraar ontwikkelingspsychologie Roy Otten, hoogleraar popmuziek en jeugdcultuur Tom ter Bogt.

De stelling luidde: ‘We zouden drugsgebruik op festivals niet moeten normaliseren.’

Inleiding

De festivalzomer ligt zo goed als achter ons en menig feestganger kon, na twee jaar knaldrang, zijn of haar festival-hart niet op. En het is geen geheim dat er op veel festivals hier en daar een stimulerend middeltje wordt gebruikt. Integendeel, drugs horen er op een festival toch regelmatig bij. En dat terwijl we in Nederland een verbod op harddrugs kennen. Maar drugsgebruik lijkt toch normaal onder sommige jongeren.

In principe wordt aan de festivalpoort gecontroleerd op mogelijke drugs. Mocht je op afgelopen Lowlands een ‘bad trip’ hebben gehad, dan stond deze psychiater voor je klaar. En dat terwijl de Opiumwet ons verbiedt om harddrugs zoals xtc, cocaïne of ketamine bezitten, verhandelen, verkopen of maken. Het is niet strafbaar om harddrugs te gebruiken.

We legden het Metro-panel de kwestie over festivalgangers en drugsgebruik voor en vroegen naar hun visie op de stelling: ‘We zouden drugsgebruik op festivals niet moeten normaliseren’. Hoogleraar ontwikkelingspsychologie Roy Otten, hoogleraar popmuziek en jeugdcultuur Tom ter Bogt en verslavingsdeskundige Bram Bakker namen de stelling onder de loep.

Bijdrage Bram

„Naar mijn mening moet je, als je harddrugs verbiedt, hier ook naar handhaven. Juist ook op de festivals. Men wil namelijk niet dat er harddrugs worden gebruikt. Een wet die niet gehandhaafd wordt, is zinloos. Alsof je in het verkeer maximaal 100 km per uur mag, maar bij omstandigheden toch 180 km per uur mag, dat werkt niet.

Zelf ben ik voor reguleren in het algemeen. Wanneer je festivals een uitzonderingspositie geeft, lijkt het mij dat je een slecht signaal naar buiten draagt. Dan organiseren alle cafés binnenkort ook festivals. Volgens de festivalbezoekers die ik spreek, zijn de drugscontroles een wassen neus. Organisatoren zouden duidelijke afspraken moeten maken met de gemeenten. Zij geven immers de vergunning voor het festival.”

Eén lijn

„Drugs zijn voor sommige mensen verslavend, dat wil niet zeggen dat dat voor iedereen geldt. Helaas zijn we niet in staat om alle verslavingsgevoelige mensen er op voorhand uit te pikken. Daarom denk ik dat we als samenleving daarin één lijn zouden moeten trekken.

“Bijna alle mensen die door drugs in grote problemen zijn geraakt, begonnen op een dag met recreatief gebruik.”

De setting, in dit geval een festival, lijkt me nooit een goed excuus om daaraan toe te geven.”

 

Lees het Metro artikel hier

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!