De inleiding die Bram schreef bij zijn nieuwe boek Oud Zeer. 

Toen mijn loopbaan als psychiater ten einde kwam publiceerde ik het boek Gevoelsarm. Hierin stonden de persoonlijke motieven om mijn registratie als medisch specialist te laten verlopen centraal. Eén van de overtuigingen die ik in dat boek uiteenzette betrof de motieven die mensen hebben om zich tot psycholoog, psychiater of psychotherapeut te laten opleiden: ze wensen zichzelf beter te leren kennen en hun eigen ‘verhaal’ beter te leren begrijpen. Van de veel gepredikte ‘professionele distantie’ moet ik dan ook weinig hebben, het is mijn stelling dat hulpverleners door hun verleden ongeveer even gekleurd zijn als de mensen die ze proberen te helpen.

Het grote thema in mijn eigen leven is het begrijpen van de gebeurtenissen uit mijn jonge leven, in de hoop daar uiteindelijk nog zo min mogelijk last van te hebben.

Veel mensen dragen traumatische gebeurtenissen van vroeger met zich mee. En misschien nog wel meer mensen lijden onder het gevoelsarme klimaat waarin ze opgroeiden, de beperkte emotionele beschikbaarheid van hun ouders en andere naasten, en een gebrek aan knuffels en complimenten.

Het is me de afgelopen jaren niet meegevallen om de last van het verleden een beetje kwijt te raken. Dit ‘oud zeer’ stak pas na mijn vijftigste flink de kop op, en dat proces veranderde mijn leven ingrijpend. Zo gaat het bij veel meer mensen: ook al kan het jaren lijken alsof het er niet is, ‘oud zeer’ verstopt zich in je lichaam en kan ineens tevoorschijn komen.

“Veel mensen dragen traumatische gebeurtenissen van vroeger met zich mee.”

In dit boek wil ik mijn persoonlijke ervaringen graag met de lezer delen. Daarnaast vertel ik het verhaal van een aantal mensen waarmee ik heb gewerkt en deel ik wat meer feitelijke kennis rond de begrippen trauma en affectieve verwaarlozing. Met daarin speciale aandacht voor de rol van het lichaam bij mentale processen, omdat dit een terrein is dat door de traditionele psychiatrie decennialang werd overgeslagen (maar inmiddels aan een inhaalslag begonnen lijkt).

Het is mijn grootste wens hiermee een kleine bijdrage te hebben in de herwaardering van ‘oud zeer’ als belangrijke verklaring voor veel psychische én lichamelijke klachten in het huidige leven.

Bram Bakker

 

Geïnteresseerd in Bram’s boek?

 

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!