Lang was hij de cowboy in zijn vak, maar Bram Bakker heeft besloten geen psychiater meer te zijn.

In zijn boek ‘Gevoelsarm’ blikt hij terug op meer dan twintig bewogen jaren in de geestelijke gezondheidszorg en tegen alle beroepscodes in, schrijft hij genadeloos eerlijk over zijn eigen zielenroerselen. “Ik wil zo graag dat mijn manier van doen heel gewoon is”, zegt de ex-psychiater in Kunststof.

Beluister hier het gehele radiointerview.

Ex-psychiater

Bram Bakker legt uit waarom hij de psychiatrie vaarwel heeft gezegd: “De keuze kwam met een drietrapsraket. Het begon met een relatiebreuk na twintig jaar. Tegelijkertijd gingen er vijf mannen-vrienden van mijn leeftijd dood, waardoor ik vijf keer dacht ‘dit had ik kunnen zijn’. Uiteindelijk werd ik in 2018 zelf ziek. Het is nooit helemaal duidelijk geworden wat ik had, maar het was iets aan mijn cerebellum, de kleine hersenen.

In het ziekenhuis werd ik onpersoonlijk door het systeem gesleurd, terwijl ik behoefte had aan iemand die een hand op mijn schouder legde of vroeg hoe het met de kinderen ging. De artsen waren deskundig, maar heel onpersoonlijk. Ik zag weliswaar neurologen, maar die doen niet anders dan wat psychiaters verondersteld zijn te doen.”

‘Ik wil het persoonlijk laten worden’

Bakker wil het anders doen: “De titel van het boek, ‘gevoelsarm’, slaat op de professionele distantie in de psychiatrie. Als psychiater word je getraind om geen emotie te tonen. Ik vind de cultuur en traditie waarin mensen worden geschoold in distantie een bezwaar. Ik wil het persoonlijk laten worden. Ik zit met tranen in mijn ogen als mensen vertellen over hun trauma’s. Denk je dat iemand zegt: wat ben jij een slechte professional?”

In een interview met Coen Verbraak in NRC vertelde de ex-psychiater dat hij op zijn veertiende slachtoffer werd van seksueel misbruik.

“Het is heel ongebruikelijk dat psychiaters iets zeggen over hun eigen mankementen. En ik was me niet bewust van wat er zich in mijn lichaam afspeelde, ik sportte eroverheen. Nu ben ik begonnen mijn kwetsbaarheden te delen, want ik ben net zo kwetsbaar als mijn patiënten.”

 

De toekomst: goede hulpverlenersmentaliteit

“Nu moet het anders. Er moet een alternatief komen voor alles wat er in de GGZ is en niet goed werkt”, kijkt Bakker vooruit.

“Ik wil een platform opzetten met geestverwanten; een soort Airbnb, dat begonnen is met het idee ‘kom maar bij mij op de bank logeren.’ De gedachte ‘kom maar met je probleem bij mij’ is de kern van een goede hulpverlenersmentaliteit.”

 

Lees het oorspronkelijke bericht op radio1.

 

 

‘Gevoelsarm’ is te bestellen bij Uitgeverij Lucht of gewoon hier.  

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!