Louis Zantema, schrijver van het boek ‘Bevrijd van pijn’ en Bram verzorgen een webinar over chronische pijn, wat je eraan kan doen, en alles wat er verder bij komt kijken.
Vorig jaar, nadat Bram samen met Louis Zantema een webinar had georganiseerd, vroeg hij Louis: ‘Zou je niet een boek over pijn willen schrijven?. Een jaar later heeft Louis “Bevrijd van pijn” geschreven, en met de hulp van Bram’s uitgeverij Lucht, is dit boek nu verkrijgbaar in elke grote boekhandel, online en offline.
In dit webinar, hebben Louis en Bram gesproken over:
- de biologische en emotionele component in pijn: Is chronisch pijn een medisch of een psychologisch probleem?
- Nature vs nurture: Is chronische pijn erfelijk?
- gepaste pijn en een “vals alarm”, en wat is het verband tussen chronische pijn en stress?
- Het verschil tussen ontspanningsoefeningen in de psychologische hoek waar je bezig bent met afleiding en de fysiologische hoek waar je stresshormonen minder zwaar laat wegen
- Is het behandelen van pijn multidisciplinaire?
Hier vind je meer informatie over het boek ‘Bevrijd van pijn‘ van Louis Zantema
Beste Louis en Bram,
Ik houd mijn bezig met de toepassing van neurowetenschappelijke inzichten, waaronder pijn, leren, herstel, PTSS.
In jullie webinar lijken jullie te suggereren dat er op dit moment geen boeken bestaan waarin de nieuwe ideeën over chronische pijn beschreven staan. DAT IS ECHT ONJUIST!!
Sinds Melzack en Wall (1965!!) is het superduidelijk dat pijn volledig losgekoppeld kan zijn van weefselschade, dat pijn meerdere dimensies heeft (sensorisch, affectief en cognitief) en dat een brede pijnanalyse (bio-psycho-socio) noodzakelijk is. De medische wereld heeft dat een halve eeuw lang genegeerd. Over chronische pijn bestaan talrijke boeken, zowel voor patiënten als voor professionals. Zonder vele anderen tekort te willen doen, wil ik wijzen op mijn eigen werk in deze (beginnend in 1986), uiteindelijk resulterend in een leerboek “Pijn, nieuwe inzichten – andere aanpak” (voor studenten en professionals) en “Pijn, waarom?” (voor mensen met pijn en hun naasten).
Dit alles laat onverlet dat ik het een uitstekende actie vind om de psychiatrie te verlaten. Onze gezondheidszorg is sowieso verworden tot een diagnostische etiketteer-machine die de patiënten onrecht doet. Een revolutie in de gezondheidszorg is noodzakelijk. Tot zover.
Dag Ben, excuus dat dit beeld geschetst wordt in de webinar. Bram en ik bedoelden in de webinar te zeggen dat er relatief weinig zelfhulpboeken voor patiënten beschikbaar zijn waarin patiënten actief met psychologische oefeningen aan de slag kunnen om hun grip op pijn te verbeteren.
Gekeken naar hoeveel chronische pijn voorkomt en de invloed van psychosociale factoren bij de instandhouding van veel pijnklachten, is het aantal boeken dat patiënten kunnen vinden om op een psychologische manier aan hun klachten te werken (volgens ons) bijzonder klein.
Hallo dhr bakker,
Sinds kort weet ik dat ik tms/solk klachten heb van mentale en fysieke aard. Heb heel veel boeken gelezen van dr. Sarno, Alice miller, Maarten klaver, dr schubiner, etc. Zoals u wellicht weet leiden bij solk onverwerkte emoties tot o.a. lichamelijke klachten. En worden deze opgeslagen in het lichaam. In hoeverre bent u op de hoogte dat dit binnen de huidige zorg leidt tot verkeerde diagnoses, vooral bij chronische pijnen en dat daardoor heel veel geld verspild cq gewonnen kan worden in het huidige zorgstelsel. Zou u dat eens aan de verschillende praattafels op tv kenbaar willen maken. Zou het ook leuk vinden om met u daar over gedachten te wisselen. Ben o.a. maar een bipo2, noa gestoorde en dwangmatige persoonlijkheid. Gegroet geert blaas