Depressie wordt niet zelden gezien als een ziekte die ongeveer alles onmogelijk maakt

Go out...
cc-foto: Jlhopgood

Het overlijden van mijn vriend Joost Zwagerman, begin september vorig jaar, was het laatste zetje om over te gaan tot actie. Het plan voor een Depressiegala, bedacht door collega-psychiater Esther van Fenema, lag al een tijdje te rijpen, en dit was voor ons (patiënt-advocaat Marielle Horsting is de derde bondgenoot) het laatste zetje.

Mensen met psychische problemen komen bijna alleen maar in het nieuws vanwege de negatieve kanten van hun aandoeningen, het onbegrip rond psychisch lijden neemt eerder toe dan dat het kleiner wordt en de schaamte onder de mensen die er last van hebben is vaak immens. De negatieve impact op de beeldvorming van een ramp als met de piloot van het German Wings-vliegtuig is helaas enorm.

Terwijl er heel veel mensen zijn die ondanks hun psychische beperkingen ook hele goede, mooie en nuttige dingen doen in hun leven. Depressie wordt niet zelden gezien als een ziekte die ongeveer alles onmogelijk maakt, maar dat is gelukkig niet waar. Toen we in dezelfde periode dat Zwagerman overleed ook nog een prachtig interview lazen (in HP/De Tijd) met drie cabaretiers die kampten met depressie was het niet moeilijk meer om een programma te verzinnen voor een avond waarop de talenten van mensen met een psychische kwetsbaarheid centraal zouden moeten staan. Lenette van Dongen kon als enige van de drie geïnterviewden helaas niet, maar Mike Boddé en Martine Sandifort zijn van de partij.

Wanneer zou je zo’n avond moeten organiseren? Op de meest sombere dag van het jaar natuurlijk, omdat wat vrolijkheid dan het meest gewenst is. Blue Monday schijnt die dag te zijn, de derde of vierde maandag van de maand januari. Dit jaar is dat maandag 25 januari.

Het enige wat je dan nog nodig hebt is een volwaardig programma en een zaal vol met toeschouwers. Het programma is er, en zeer de moeite waard. De locatie is ook niet verkeerd, namelijk Theater Amsterdam.

Het lastigst blijkt het vinden van 1100 mensen die 50 euro over hebben voor deze avond, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Mensen vinden het interessant, maar te duur. Of ze zijn bang dat het een sombere avond wordt, met ellenlange uitweidingen over ellende. Het is ook een lastige combi, depressie en gala. Maar daar is over nagedacht, het mag best een beetje wringen, voor het gevoel.

We gaan proberen er een jaarlijks evenement van te maken, met als het goed is vanaf 2017 ook een televisie-uitzending. We gaan de kracht laten zien van al die artiesten die kampten met een depressie, angstaanvallen, verslavingen of andere ongemakken. We gaan niet opnieuw stilstaan bij het overlijden van Joost Zwagerman, maar aandacht schenken aan zijn dichterschap. Er verschijnt op 26 januari een bundel met nieuwe gedichten en de bezoekers van het Depressiegala krijgen een voorproefje. Wende zal zelfs een gedicht van Joost zingen.

Minister Schippers opent de avond, om te demonstreren dat ze affiniteit heeft met psychiatrische problematiek.

Het enige wat jij, lezer van dit stukje, hoeft te doen is een kaartje bestellen…
Lees de column (en reacties) op Joop.

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!