‘Terug naar af’ dacht ik bij het lezen van de talloze mediaberichten over het onderzoek naar de afwijkingen die zijn gevonden bij mensen die lijden aan long covid.

‘Het zit dus niet tussen de oren’ hoorde ik een patiënt bijna triomfantelijk zeggen op de radio. Weer werden ‘niet objectiveerbare klachten’ in de verslaggeving weggezet als tweederangs. Pas met een ‘echte ziekte’ hoef je je niet meer schuldig te voelen is nog steeds de impliciete boodschap. Emotionele problemen zijn nog steeds een mysterie voor veel mensen, en dat schijnt dan voldoende reden te zijn om er een hard oordeel over uit te spreken. Ook veel journalisten weten nog altijd niet dat er geen formeel of principieel onderscheid te maken valt tussen lichamelijke klachten en mentale problemen.

Sorry lieve mensen, ik schiet dan terug in een oude reflex: ik wind me op en word boos. Want ik vind het niet eerlijk…

Bij long covid is er nu een afwijking gevonden in de mitochondriën, en dat is zeker belangrijke vooruitgang. Maar kan er ook nog even bij stil gestaan worden dat ook onze hersencellen functioneren middels mitochondriën? En dat er serieus wetenschappelijk onderzoek bestaat dat ook neurologische en psychiatrische stoornissen in verband brengt met problemen in de mitochondriën, maar dan specifiek in hersencellen?

Lees het recente ‘Brain energy’ van Harvard-psychiater Christopher Palmer dan eerst eens…

En weet je wat? Er is een kansrijke behandeling voor long covid, migraine, depressie en adhd (willekeurig rijtje) die door artsen (nog) nauwelijks wordt aangeboden: het ketogeen dieet.

Kortweg: ban de koolhydraten uit het voedingspatroon. Ik ken mensen die er bijna al hun klachten door zijn kwijtgeraakt. Ook iemand met long covid.

Vanaf maandag ga ik het ketogeen dieet zelf proberen, er mankeert bij mij genoeg ‘tussen de oren’. Als je interesse hebt, kijk hier dan op ketogeen voor iedereen.

Voor mij is het een serieuze poging om verder te komen in de verkenning van het hanteren van complexe emoties. Die emoties kunnen ons ziek maken, denk aan ‘oud zeer’, maar evengoed kunnen ze verband houden met een verstoorde energiehuishouding in ons brein…

‘Wanneer je lichaam nee zegt’ vereist een zorgvuldige analyse, geen snel en oppervlakkig vonnis als ‘tussen de oren’.

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!