Het kostte me een volle week om te landen op het eilandje waar ik me terugtrok om tot rust te komen.

En ik had maar twee weken…

Volop genoten even goed, en nog minder gedaan dan ik me had voorgenomen. Steeds minder behoefte had ik daar aan mijn telefoon, en ik sliep steeds lekkerder, om maar eens iets te noemen waar ik me bewust van werd. Ik gunde mezelf best veel massages en regelmatig zat ik een tijdje ‘dom’ voor me uit te staren. Veel beter wordt het leven niet, maar wat kostte het een moeite om in deze gemoedstoestand te raken…

Vorig weekeinde moest ik terug. Met direct een volle agenda, zoals vaak na een vakantie. Stellig nam ik me voor om niet direct weer in de actiemodus te schieten. Iedere dag ging ik beginnen met het beeld van de ontspannen Bram op dat heerlijke eiland.

Ging het goed, denk je? Nee natuurlijk… Na een week vakantie stond ik eindelijk een beetje uit, op de tweede dag na terugkeer al weer helemaal aan…

We weten ondertussen allemaal dat ‘uit’ belangrijk is, dat we niet altijd ‘aan’ kunnen/moeten staan. Maar dat het zo lastig is om af te schakelen, terwijl gas geven ogenschijnlijk moeiteloos gaat, dat realiseren we ons nauwelijks. Ik niet in ieder geval.

Ik heb de komende maanden al weer heel veel weken geblokt in mijn agenda. Om ‘uit’ te kunnen gaan.

Dat het me niet meer lukt om stug door te gaan en alle signalen dat er rust vereist is te negeren, is een teken van vooruitgang. Jaren geleden zou ik het hebben getypeerd als een teken van zwakte…

Het is geen ‘vallen en weer opstaan’, dit leven. Als je valt kun je ook even blijven liggen, en jezelf de vraag stellen waarom je eigenlijk viel…

Rust vinden is een opgave, en het vraagt toewijding en discipline. Van mij althans, omdat ‘aan’ (overleven) het zo gemakkelijk wint van ‘uit’. Ik blijf oefenen.

Nu eerst een rondje runningtherapie in de duinen…

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!