Nog steeds kan ik me verbazen over de weinige kennis die ik als psychiater had over de invloed van voeding op het functioneren van ons brein.

Pas de afgelopen jaren kwam daar met de boeken van twee Amerikaanse psychiaters (Christopher Palmer, Brain energy, en Georgia Ede, Heel je hoofd) verandering in.

Het bracht mij tot de persoonlijke overtuiging (door het te doen) dat het ketogeen dieet belangrijke ondersteuning kan bieden bij de behandeling van depressie, angst, verslaving en AD(H)D, om een willekeurig rijtje te noemen.

Aan bovenstaande gaat eigenlijk een boek vooraf, want niet iedereen hoeft ketogeen. Maar nadenken over de hoeveelheid koolhydraten die je naar binnen werkt is wel een algemeen advies. Vooral voor duursporters, want al die wielrenners die geloven dat je niet ver komt als je niet eerst heel veel pasta eet…

Het goede nieuws: het boek over variëren hoeveel koolhydraten je eet is er nu! En Yneke Kootstra die het schreef weet er echt alles van, vanuit haar opleiding (voeding in Wageningen) én vanuit eigen ervaringen op de fiets.

Het boek is mooi, het leest gemakkelijk en er staan recepten in ook nog. Zeg niet meer dat je niets weet voor onder de kerstboom.

Meer over het Koolhydraatdilemma (je kan het hier ook bestellen).

Het koolhydraatdilemma Yneke Kootstra

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!