Bram sprak met Yneke Kootstra
In deze aflevering: voedingskundige en leefstijlopleider Yneke Kootstra – directeur van Academie Coaching en Leefstijl, gespecialiseerd in vetverbranding en schrijver van Het Koolhydraatdilemma (Uitgeverij Lucht).
Yneke pleit voor een andere manier van eten, denken en leven: weg van de suikerschommelingen, richting metabole rust. In plaats van te focussen op ‘minder eten’, stelt zij de vraag: hoe voed je het lichaam zodat het zichzelf herstelt, helderder functioneert en langdurig energie vasthoudt?
In het gesprek komt aan bod:
– Waarom vet een stabielere brandstof is dan suiker
– Hoe ketose het brein en lichaam ten goede komt
– Waarom leeftijd, buikvet en insulineresistentie vragen om een andere benadering
– En hoe bewerkte voeding ons hongergevoel saboteert
Yneke’s missie ligt in het opleiden van diëtisten en andere zorgprofessionals die werkzaam zijn in de reguliere zorg, maar die meer willen weten over ketogene voeding, vetverbranding en metabole gezondheid. Ze helpt hen om beter onderbouwde keuzes te maken in een landschap waarin de roep om alternatieven steeds luider wordt.
Meer info over haar boek Het koolhydraatdilemma.
Meer informatie: academiecoachingenleefstijl.nl
Hierbij ook de link naar het YouTube kanaal ‘Bram Bakker in gesprek met’ . Kan je je direct abonneren!
Wat een leuke video Bram en wat leg je het leuk uit, Yneke!
Maar ik heb een brandende vraag: Ik hoor ook slechte verhalen van het ketodieet, dat het voor verschillende mensen echt (blijvend) schadelijk kan zijn om in ketose te gaan.
En dat je door een hele vervelende periode moet, voordat je lichaam is omgeschakeld.
Ik zelf ben sinds een paar maanden low-carb gaan eten. Dan ga je niet in ketose, alleen verander je je verhouding wbt het eten van koolhydraten, vet en eiwitten. Ik eet nu ongeveer de helft aan koolhydraten die ik was gewend tijdens elke maaltijd, vooral in de ochtend en middag reageert mijn lichaam er positief op, merk ik. Zo heb je die nadelen niet lijkt mij. Het voelt voor mij fantastisch. Ik moest altijd erop letten dat ik op tijd weer at, om een hongerklop / geeuwhonger / suikerspiegeldaling te vermijden. Dat is helemaal weg. Geen vervelende wegzakkende suikerspiegel, geen buikpijn meer als ik te laat eet ’s avonds, en ik merk nu pas dat als ik ’s ochtends weer een croissantje met aardbeien eet, ik meteen een trillerig, onverzadigd, onprettig gevoel heb. Veel geïrriteerder ben. Maar dat merk ik nu pas! Het is best subtiel. Ik heb ADD. Ik hoor dat er onderzoek wordt gedaan naar het ketose-dieet, maar veel deskundigen zijn sceptisch. Het is niet meteen heel positief, zo voelt het. (ik heb me er zelf nog helemaal niet in verdiept)
Zouden ze niet veel beter het low-carb dieet kunnen onderzoeken?
Mvg, Karin
Wat is de rede dat je het over het keto-dieet hebt, en niet over het low-carb dieet?