De rook begint op te trekken. ‘Gevoelsarm’ is in de wereld, en de ontvangst was overweldigend.

Natuurlijk waren er ook weer boze (gekrenkte?) reacties, vooral van oud-collega’s, maar het was een kleine minderheid. ‘Hurt people hurt people’.

Ik heb echt kunnen genieten van alle adhesie, complimenten en al dan niet digitale knuffels. Ook hier op Facebook! Het besluit om geen psychiater meer te willen/hoeven zijn is goed geweest, dat voel ik alleen maar sterker de afgelopen dagen.

De vraag die ik veel krijg gaat over de toekomst. Wat ga je dan nu doen?

Het antwoord is simpel, en ingewikkeld tegelijk (daar komt Cruijff weer om de hoek): ik wil het anders gaan doen, dat hulpverlenen.

De belangrijkste professionele vrijheid die ik voel gaat over het niet meer hoeven stellen van oppervlakkige diagnosen. Geen labels meer, maar sturen op onderliggende thema’s. En mijn thema is trauma, daar ga ik me dus op storten. Er is ook nog iets met affectieve verwaarlozing, dat overlapt. In vakjargon heet dat ACE: Adverse Childhood Experiences.

En nu ik er geen geheim meer van hoef te maken dat ik ook mezelf help tijdens mijn werk: ik ga me bekwamen in EFT ofwel Smarttapping in een cursus bij mijn vriendin Merel Hovestad. Niet geaccrediteerd, maar van de verplichte na- en bijscholing ben ik ook verlost (doe je mee? stuur haar een bericht).

Ik ga jullie melden als ik het kan, dan ben je welkom bij de Balanskliniek.

Fijn weekeinde iedereen, ik geniet nog even na van mijn boekenfeestje dat onder andere werd opgesierd door mijn lieve zus Ageeth Bakker (zie foto hieronder: ze ontving het eerste exemplaar van mijn boek).

Bram en Ageeth Bakker

‘Gevoelsarm’ is nog wel steeds te bestellen! Bij Uitgeverij Lucht of gewoon hier.  

 

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!