Iets meer dan twee maanden geleden begonnen mijn zoon Fimme Bakker en ik aan een spannende onderneming: een theaterprogramma over verslaving.

Hij vanuit een verleden als probleemgebruiker van drank en drugs, ik als voormalig psychiater met een lange loopbaan in de verslavingszorg.

Het is een spannend project, zacht uitgedrukt. Twee jongens die graag gezien willen worden. Door het hooggeëerde publiek, maar ook door elkaar…

‘Mijn vader haat dikke mensen’ zei Fimme bij de eerste try-out. Dat vond ik zó pijnlijk, gezien zijn zwaarlijvigheid…

Gelukkig hebben we het goed kunnen bespreken, dus nu heb ik nog slechts een hekel aan dikke mensen. Of beter nog: dat had ik. Met liefde voor mijn zoon heeft het ook echt niet veel te maken is mijn oprechte overtuiging. Maar dat ik zo’n vader ben geweest die van alles op zijn kinderen projecteerde hoef ik niet meer te ontkennen. En dat mijn emotionele beschikbaarheid nogal beperkt was…

Ik stond op woensdagmiddag wel langs de kant van het sportveld, maar met een telefoon aan mijn oor. Mateloos aan het werk. Over dit soort zaken gaat het in ‘Ben je bezopen?’

Eind januari gaan we in première en de spanning loopt langzaam op. We maakten deze week foto’s voor de p.r. (wat goed is Jade Harms alias The girl with the camera!) en we werken de komende weken met een fijne professionele regisseur (Audrey Bolder)

Het is een ware ontdekkingsreis, en het is prachtig om die samen met je oudste kind te mogen maken. De jongste twee zijn ook al geweest en ze vonden vooral hun broer heel grappig. Maar die won dan ook onlangs het Groninger Studenten Cabaret Festival.

Donderdag 14 december staan Fimme en ik nog in Ede (kaartjes hier te verkrijgen) en dan keihard repeteren tot begin 2024: 4 en 5 januari Werftheater Utrecht (kaartjes kan je hier kopen).

Ik lijk wel een artiest…

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!