Weggerukt uit het leven… Ook uit mijn leven… Vorige week werd mijn geliefde oom Gerrit dood aangetroffen in zijn bed, totaal onverwacht.

Hij was dan al wel 76, maar niets wees er op dat hij nog niet minstens tien jaar prachtig leven voor de boeg had. Hij was pas een paar jaar opa, en daar genoot hij intens van. Vier jonge kleinkinderen en ook nog twee in aantocht, en dan dit.

Gerrit was de jongere broer van mijn moeder, ik hoefde als kind al geen ‘oom’ tegen hem te zeggen. Hij was niet alleen familie (‘een echte Nieuwenhuis’), het was ook een vriend. Van ons gezin, met zijn gezin. En de laatste jaren van mij, mijn Ajax-vriend.

We scheelden 17 jaar, en hij leerde me veel. Hij had alle strips van Asterix en Obelix en Lucky Luke, hij leerde me luisteren naar Dylan, Neil Young en (vooral) Van Morrison. Hij had dezelfde passie voor sport, veel sterker dan mijn ouders. Ik ging hardlopen als jong ventje (de Leidse Singelloop), omdat Gerrit dat ook deed. De Tour volgen, Wimbledon kijken: in mijn huidige leven heb ik meer gemeenschappelijk met hem, qua gedrag, dan met mijn vader. Sporten en sport kijken…

Wat zou hij de afgelopen dagen genoten hebben van het Tourpeloton in de Alpen.

Mijn eerste grote concerten bezocht ik met Gerrit: Springsteen in de Kuip, ergens in de jaren tachtig, Neil Young in Ahoy en Van Morrison op heel veel plekken. Bij Van the Man moest je altijd afwachten of hij er zin in had, die avond, maar we hadden een paar keer geluk en onvergetelijke concerten. Gerrit kon ook nukkig en driftig zijn soms, wat dat betreft leek hij wel op zijn muzikale held.

Bij de afscheidsplechtigheid miste ik vooral Ajax. Veel vertederende familiefoto’s, maar niet Gerrit met zijn Ajax-sjaal, die altijd luid meezong met het Hazes-repertoire. Vanaf dag één zaten we in de Arena, meer dan twintig jaar. Hij was al weer zenuwachtig voor het nieuwe seizoen (‘PSV koopt wel goed in’). Het deed me goed te horen dat hij die sjaal wel omhad in de kist waarin we afscheid van hem moesten nemen.

Mooie vent, lieve man, je zal gemist gaan worden…

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!