‘Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel’ wordt er gezegd over teams. Maar voor de prestaties van individuen geldt uiteindelijk precies hetzelfde: er is altijd een beperkende eigenschap als je gaat voor het allerhoogste.
En deze dagen is dat voor veel jonge mensen Olympisch goud. Dat win je niet met enkel exceptioneel talent of buitensporige werklust, dat bereik je vooral door aan je zwakke plekken te werken, door de impact van dat waar je niet goed in bent te minimaliseren.
Topsporters zijn mensen die heel goed zijn in iets, maar dat zegt weinig tot niets over hun mens-zijn. Terwijl dat veel belangrijker is. Eerst de mens, dan zijn talent. En niet andersom, dan kun je ten onrechte gaan geloven dat je een bijzonder mens bent vanwege een uitzonderlijk balgevoel of uithoudingsvermogen…
‘Wie ben je, en waarom doe je wat je doet?’ is eigenlijk de enige vraag die er toe doet bij de mentale begeleiding van toptalenten. Daarmee help je ze hopelijk verder als mens. Technische vaardigheden oefenen is ook belangrijk, maar iets heel anders.
Al decennia begeleid ik topsporters en nog nooit is het me gelukt ze beter te laten presteren. En zo hoort het ook: zij presteren, niet ik. Wel kan ik soms bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling, en dat kan (ook) resulteren in sportief succes.
Maar de medaille op de Spelen is voor mij geen doel, ik probeer in de schaduw te blijven, met maar één doel: mensen helpen beter te worden. Als mens, voor zichzelf en hun dierbaren. Als dat in combinatie met sportief succes kan: graag! Ik ben liefhebber en kan genieten van sportprestaties. Maar ik ben geen prestatiecoach…
Als iemand stopt met topsport, omdat het hem/haar niet meer past is het ook goed. Daarom genoot ik ook zo van het boek van Tom Dumoulin, die het zichzelf bewust kon laten worden dat het keurslijf van topwielrenner in een zeer strak aangestuurde ploeg hem niet meer paste, en uitstapte…
Met collega/vriend/geestverwant Daan Ruiter werk ik aan het bekend maken van deze andere benadering. We beginnen in september met de tweede groep. Er is veel interesse, vooral van mannen uit het voetbal. En dat is wel bijzonder, gezien het feit dat de meeste Olympische medailles tegenwoordig worden gewonnen door vrouwen…
Ga ik naar Parijs, om mijn gezicht te laten zien? Nee natuurlijk, ik zit als liefhebber voor de buis, en ik train voor een halve triatlon. Als een sporter op de Spelen niet zonder zijn/haar sportpsycholoog kan is er in die begeleiding iets niet goed gegaan…
Interesse? check oswt.nl (ladies first)
Reacties