De kop is eraf: dit weekeinde beginnen Fimme Bakker en ik, zijn vader, met ‘Ben je bezopen?’, een theaterprogramma over verslaving.

Fimme riep onlangs in herinnering dat ik een van mijn favoriete quotes (‘Bij de loodgieter thuis lekt de kraan’) van hem heb. En laat dit cliché nu het vertrekpunt zijn voor mijn bijdrage aan deze bijzondere vader-zoon-onderneming: ik was een deskundige op het terrein van de verslaving, verbeeldde me dat ik daar alles wel zo’n beetje over wist, maar ondertussen moest mijn eigen kind naar een kliniek om van zijn cannabisverslaving af te komen.

De genen van zijn moeder? Da’s onzin, moet ik bekennen. De mateloosheid van zijn vader? Zeker, maar da’s ook weer niet het hele verhaal.

Voor de pauze mag ik, persoonlijk infotainment of zo, en na de pauze volgt Fimme, met autobiografische kleinkunst, of hoe je dat dan weer noemt.

Het raakte me serieus, wat hij daar op het podium aankaartte, over hem, over mij, over ons. We wisten tot gisteravond ook nog niet wat we over elkaar zouden gaan zeggen. Het is ook best eigenaardig, zo’n vader-zoon-proces delen op een podium. Elkaar feedback geven over vroeger, ten overstaan van een zaal mensen.

Best spannend ja, maar dat durven we gek genoeg dan allebei weer wel.

Het wordt zeker wat, dat durf ik na het eerste huiskameroptreden al wel te stellen. De premiere is in januari, en tot die tijd spelen we try-outs, een proces waarvan ik nu al kan zeggen dat het veel brengt, maar ook veel vraagt. De gedaante waarin ik mezelf tegenkwam in Fimmes bijdrage vind ik lastig. Ik was hoe hij het schetst, als vader, maar ben ik dat nog steeds?

Kom vooral kijken als je interesse hebt in een live-demonstratie van ouder-kindthema’s, aan de hand van verslavingsproblematiek…

De komende dagen mogen we liefst vier keer spelen, check hier de speellijst.

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!