Moeten we niet gewoon beter naar patiënten luisteren?
“Ik hoef het zelden te zeggen: ‘U wordt niet meer beter’. Het is meestal geen verrassing, mensen kennen hun lichaam verdomd goed. Ik maak dat elke dag mee. Mensen die op controle komen weten ook of het teruggekomen is. Het is een van de redenen om goed naar patiënten te luisteren”
Bovenstaande citaat komt uit een interview met oncologisch chirurg Casper van Eijck, een wijs man. Het stond in Drempel Magazine, een speciale uitgave van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Iedere hulpverlener die werkt met mensen met een dodelijke ziekte zou het even moeten lezen…
De andere kant: ik ken een bejaard stel, waarvan de mevrouw een ongeneeslijke vorm van kanker heeft die vrij sluipend verloopt. Iedere drie maanden bezoekt ze de oncoloog. ‘Met mijn vrouw gaat het goed zegt de dokter’ hoorde ik haar echtgenoot onlangs zeggen. Het referentiekader van deze mensen is dat wat de dokter ze vertelt. Heel goed te begrijpen, zo zijn ze opgevoed.
We hebben een brug te slaan met elkaar: de behandelaren zouden wat meer vertrouwen mogen hebben in het gevoel van hun klanten. Niet een buisje bloed of een scan is de betrouwbaarste indicator als het gaat over gezondheid. Ons eigen gevoel daarover zegt veel meer…
‘Negentig procent van de diagnose komt uit het verhaal van de patiënt leerde ik ooit in mijn opleiding.’
Gabor Maté wees in een van zijn boeken op een studie waarin het al dan niet kwaadaardig zijn van een knobbeltje voor meer dan negentig procent betrouwbaar te voorspellen was op basis van een persoonlijkheidsprofiel, door mensen met geen specifieke deskundigheid op het terrein van kanker dus…
In de geneeskunde is men steeds meer gaan vertrouwen op techniek, op onderzoeken die een mogelijke diagnose bevestigen. Of, veel vaker, moeten uitsluiten. Aanvullend onderzoek is de standaard geworden, en krijgt vaak meer aandacht dan het gedegen lichamelijke onderzoek. Negentig procent van de diagnose komt uit het verhaal van de patiënt leerde ik ooit in mijn opleiding. Zoveel aandacht geven we dit, de anamnese, al lang niet meer. Terwijl het nog steeds zou kunnen. Dan heb je wel mensen nodig die goed kunnen benoemen wat ze bij zichzelf waarnemen (de klanten) en mensen die daar goed naar kunnen luisteren (de professionals).
Allebei flink oefenen, terug naar de basis.
Reacties