Het besef dat goed voor jezelf zorgen nog een hele uitdaging vormt neemt toe. Steeds meer beginnen mensen zich te realiseren dat gebrekkige zelfzorg risico’s met zich meebrengt, dat er geen burn-out ontstaat zonder dat dit een rol speelt.

En omgekeerd: dat preventie van ziekte vooral gebaat is bij liefdevol met jezelf omgaan.

Maar zelfs een stewardess die in haar werk uitlegt dat ‘eigen mondkapje eerst’ belangrijk is, verklapte me onlangs dat zij zelf, als alleenstaande moeder, toch eerst haar dochter zou helpen met het aanbrengen van zo’n ding. Precies als de dokter die zijn/haar patiënten voorrang geeft boven zelfzorg, en daarmee verontrustende signalen over de eigen gezondheid negeert (zie ook ‘Gevoelige zielen’).

De gewetensvraag voor iedere ouder is steeds opnieuw: wat betekent jouw opofferingsgezinde gedrag voor hen? Welk voorbeeld geef je?

Er was een tijd dat er (terecht) veel aandacht was voor de impact van echtscheidingen op kinderen, maar kunnen we ook wat aandacht besteden aan de last die we onze kinderen bezorgen door niet goed voor onszelf te zorgen? Door in een toxische relatie te blijven zitten bijvoorbeeld? Talloze volwassen mensen heb ik gesproken die last hadden van een vader of moeder die niet had durven breken met de andere ouder, terwijl die zoop, sloeg of misbruikte…

We weten dat het voorleven van gedrag veel meer impact heeft dan het opstellen van regels. ‘Show don’t tell’ en ‘Practice what you preach’ zijn niet voor niets onverwoestbare clichés geworden. Ik doe echt mijn stinkende best om goed voor mezelf te zorgen tegenwoordig, en ik heb niet de indruk dat mijn kinderen daar onder lijden. Als dat wel zo was zou ik misschien snel terugvallen in door schuldgevoel aangejaagd pleasegedrag…

Er ging nogal wat mis in mijn rol als vader, en dat maak ik nooit meer ongedaan.  Maar laten zien dat ik mezelf steeds meer de moeite waard durf te vinden kan nog steeds, en het lijkt te werken.

Daarom is dat theaterprogramma met mijn oudste zoon ook zo louterend (www.fimme.nl): serieuze grappen over vroeger en elkaar kunnen maken werkt helend, omdat het nu anders is. Ik word een steeds leukere vader doordat ik mezelf steeds aardiger durf te vinden.

En dat is het belangrijkste dat je de volgende generaties mee kunt geven: altijd goed voor jezelf zorgen. Laat dat zien, onzekere ouder, omdat jij dat waard bent

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!