Je kunt alleen maar onderschatten hoeveel impact woorden hebben, denk ik. We zijn het ons alleen meestal niet bewust.

Soms verandert de betekenis van een woord, ergens in ons leven. Bijvoorbeeld doordat er in dat leven iets verandert. Denk aan ‘kanker’: op het moment dat een geliefde of jijzelf die diagnose krijgt is het direct iets heel anders dan voorheen.

Sinds ik geen arts meer ben worstel ik met de betekenis van het woord ‘geneesmiddel’. Doordat ik ze niet meer mag voorschrijven kijk ik er anders naar. Of speelde bij mijn besluit om mijn registraties te laten verlopen al mee dat ik er niet meer zo in geloofde, in ‘geneesmiddelen’?

Kunnen mensen met psychische problemen eigenlijk wel genezen? In een recalcitrante bui had ik het wel eens over ‘lapmiddelen’ als het over antidepressiva ging.

“Psychofarmaca zijn geen geneesmiddelen, net zoals emotionele problemen geen hersenziekten zijn.”

Ik betwijfel of de term ‘genezing’ wel van toepassing kan zijn op de emotionele problemen waarvoor mensen hulp zoeken. En dat er pillen zouden bestaan die ze oplossen vind ik steeds moeilijker voorstelbaar.

En toch ben ik er niet tegen. Door wat ik las over ADD bij Gabor Maté overweeg ik voor het eerst in mijn leven serieus om dexamfetamine te gaan gebruiken. Niet dat ik geloof dat mijn gebrekkige focus dan als sneeuw voor de zon verdwijnt, maar misschien helpt het me wel aan iets meer concentratie als ik bijvoorbeeld aan een boek wil werken. Dat kost soms zoveel moeite…

Ik heb veel mensen enorm zien verbeteren door recepten die ik ze vol overtuiging voorschreef. Maar eigenlijk heb ik nooit begrepen hoe het kwam dat ze hielpen, of juist helemaal niet. Wat dat betreft lijken psychofarmaca op paracetamol: of je hoofdpijn er wel of niet door vermindert doet er niet toe, maar iedereen begrijpt dat paracetamol nooit de oorzaak van hoofdpijn doet verdwijnen…

Geneesmiddelen zijn voor mij de antibiotica die je voorschrijft aan iemand met een longontsteking: ze doden de bacteriën en dan volgt genezing.

Angst, somberheid, verwardheid of mateloosheid: zijn het geen uitdagingen die bij het leven horen? En die we aan moeten durven gaan? Begin desnoods met een pilletje, maar realiseer je dat we ons pas ontwikkelen (ont-wikkelen) door onder de oppervlakte te zoeken.

Psychofarmaca (de verzamelnaam voor alle pillen die worden ingezet om emoties te beïnvloeden) zijn geen geneesmiddelen, net zoals emotionele problemen geen hersenziekten zijn.

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!