Bram was te gast bij de podcast: Bewust leiders van en met Roald Ploegmakers. Een podcast over mooie en inspirerende verhalen over leiderschap, business en spiritualiteit. 

Inleiding bij de podcast 

Bram Bakker was een gerenommeerd psychiater maar nooit de standaard psychiater. In 2021 besloot hij zijn accreditatie niet te verlengen. Het moest anders en daar gaf hij actie aan.

Bram is initiatiefnemer van de Balanskliniek, heeft een podcast onder dezelfde naam, geeft tekst en uitleg in het theater en is schrijver van diverse boeken. Zijn laatste boek ‘Oud zeer’ is een regelrechte hit. Waarom dat zo is bespreken we onder anderen in deze podcast.

Dit is een aflevering met een speciaal tintje. Bram Bakker nam namelijk de moeite om naar Spanje te komen, waar Susanne en ik sinds december wonen, hij was bij ons te gast.

In deze podcast spraken we onder anderen over coping mechanisme. Het verschil tussen trauma en oud zeer. De wet van behoud van ellende en dat mensen nummers zijn. Natuurlijk hebben we het over zijn laatste boek en wat hij van plan is met de Balanskliniek als gezondheidsplatform.

In het gesprek doet hij een aantal rake uitspraken. Zoals deze bijvoorbeeld; in de zorg zijn mensen dienstbaar aan een vorm, maar die vorm past helemaal niet meer bij de mens.

Bram zou, zoals hij zelf zegt, zorg weer heel graag terug willen brengen naar iets truttigs. Wat hij daarmee bedoelt legt hij uit.

Zijn huidige werkvorm past beter bij hem. Bram Bakker legt uit dat hij toen hij de psychiatrie achter zich liet hij vrij was om weer te kijken naar wat maakt iemand tot wat die is. En wat wil je lichaam je wil vertellen met je klacht. Hij is open over zijn eigen proces, welke klachten hij had en waar die voor stonden. Daar kwam hij achter nadat hij ‘het beest in de bek’ is gaan kijken.

Tot slot vraag ik hem of hij zichzelf als gamechanger kwalificeert. Ik hoop dat je deze podcast kan waarderen.

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!