Een voorpublicatie uit het nieuwe boek van Bram: Ultra

 

Ultra de marathon voorbij Bram Bakker

Inleiding

Ik ben een duurloper, waarom weet ik zelf ook niet precies. Maar dat ik van duurlopen opknap hoef je mij na bijna veertig jaar lange afstanden lopen niet meer uit te leggen. En de mensen in mijn omgeving ook niet. Ik had een partner die met enige regelmaat verzuchtte dat ik misschien maar een eindje moest gaan rennen alvorens we gezellig samen een wijntje zouden drinken. We kenden elkaar toen drie weken, tot dat moment vond ze het vooral ongezellig dat ik geen wijntje wilde drinken als ik niet eerst gerend had.

Er was een tijd dat ik iedereen adviseerde om ook te gaan hardlopen. En nog steeds zie ik in runningtherapie een kansrijke (en onderschatte) behandeling van psychische klachten. Je hoeft het echt niet leuk te vinden om er toch van te kunnen profiteren, zeg ik altijd. En dan trek ik graag de vergelijking met de afwas: van tevoren vindt bijna niemand het leuk om hem te moeten doen, maar achteraf is iedereen blij dat hij gedaan is. En men voelt zich daardoor ook beter, of minder slecht.

Mensen zonder psychische klachten hoeven van mij geen duurlopen te doen. Voldoende lichaamsbeweging is erg belangrijk, maar je mag ook de racefiets pakken als dat je beter past. En zo zijn er nog talloze vormen van bewegen op te noemen, maar dit boek is geschreven voor en door een hardloper.

Bijna iedere duurloper stelt zich doelen: tien kilometer, tien Engelse mijl, een halve of zelfs een hele marathon. Of nog gekker: een triatlon, of trailrunning, eendaagse ultralopen of meerdaagse hardloopevenementen over immense afstanden.

Naarmate ik ouder werd boette ik aan snelheid in, en wat was er dan logischer dan de focus te leggen op nog langere afstanden dan de tweeënveertig kilometer van de marathon? Althans, zo zag ik het. In sommige culturen is dit zogenaamde ultralopen veel geaccepteerder dan bij ons. Dus toog ik na de halve marathon van Egmond en de hele marathon van New York City naar Zuid-Afrika, het land waar het ultralopen hoog in aanzien staat. In dit boek lees je wat me daartoe bewoog en wat ik eraan heb gehad.

 

Ultra

Je kan het boek hier bestellen.

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!