Freud noemde een depressie ‘een naar binnen gekeerde agressie als gevolg van verlies van bronnen van liefde en zekerheid’. Het gevoel van hulpeloosheid dat hierdoor kan ontstaan en dat vaak gepaard gaat met negatieve verwachtingen over eigen prestaties, kan men met hardlopen proberen om te buigen.

Runningtherapie is een zeer effectieve manier om succeservaringen te genereren, depressieve gevoelens te verminderen en vertrouwen in eigen kunnen te verbeteren. Maar ook bij angstklachten en diverse psychiatrische ziekten (eetstoornissen, schizofrenie en persoonlijkheidsproblematiek) kan een runningtherapeut een belangrijke schakel zijn in een multidisciplinaire aanpak van de problemen.

Om hardlopen als middel effectief in te kunnen zetten, wordt gebruik gemaakt van objectief meetbare prestatieverbeteringen, zoals het verlengen van de trainingsduur of het langer kunnen verblijven binnen een vooraf opgegeven hartslagzone. Het hardlopen wordt als activiteit op zich gewaardeerd: er wordt geen vergelijking gemaakt met andere lopers en er worden geen prestatiedoelen gesteld.

Het boek Runningtherapie wordt als ondersteuning gebruikt in de cursus runningtherapie en is een informatiegids voor iedereen, die hardlopen wil inzetten om zichzelf beter te voelen of om een ander zich beter te laten voelen.

 

Bestel het boek op Bol.com

[bol_product_links block_id=”bol_57e142c743027_selected-products” products=”1001004006043366″ name=”Runningtherapie” sub_id=”” link_color=”444444″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”FBA747″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”EFEFEF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Nuttig en interessant pionierswerk – Jan Luitzen, Friesch Dagblad
Met ‘Runningtherapie’ tonen de auteurs aan, dat hardlopen een uitstekend geneesmiddel kan zijn om je in deze maatschappij staande te houden – Harry ten Asbroek, Parool

Simon van Woerkom is fysiotherapeut en runningtherapeut in het multidisciplinaire gezondheidscentrum De Kroonsteen in Malden, en een van de pioniers op het gebied van runningtherapie. Hij is auteur van de door hem in 2003 ontwikkelde post-hbo-cursus ‘Runningtherapie’. Bezoek ook runningtherapie.

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!