Hardlopen is zijn grote passie en zijn eerste boek dat niet over de psychiatrie gaat, kon dan ook geen ander onderwerp hebben. Toch leest u in het boek meer dan de avonturen van Bakker bij de Amsterdamse en Rotterdamse marathon, of zijn favoriete wedstrijd: de halve marathon van Egmond.

Hij bespreekt ook de positieve effecten van het hardlopen op de psyche, de rol van bewegen in de strijd tegen het overgewicht en de redenen dat hardlopen nog steeds geen erkende medische behandeling is. Zelfs de schaarse schaduwkanten van het hardlopen komen aan bod: de saaie lange duurlopen in de voorbereiding op een marathon of de frustratie van een blessure die alle trainingsschema’s ontwricht. En de donkere zijde van het karakter die er toe kan leiden dat een betere tegenstander toch verslagen wordt…

Ook allerlei historische gebeurtenissen op het terrein van de wedstrijdatletiek komen aan de orde, zoals de losse veter van Gerard Nijboer, op weg naar zijn Europese titel, of de legendarische, maar aan lager wal geraakte Henri Rono, die altijd gas gaf als hij versnelde. Alles bij elkaar geeft dit boek een kijkje in het binnenste van een gepassioneerde hardloper. Het zal bij soortgenoten een blij gevoel van herkenning veroorzaken en bij buitenstaanders wellicht iets meer begrip voor de rennende medemens.

De halve van Egmond is verschenen bij Het Sporthuis.

 

Bestel het boek bij Bol.com

[bol_product_links block_id=”bol_57e13e35ebedc_selected-products” products=”1001004004484734″ name=”Dehalvevanegmond” sub_id=”” link_color=”444444″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”FBA747″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”EFEFEF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Fragment:

Van alle dokters zijn de psychiaters het ongezonds: ze slikken vaak grote hoeveelheden van de pillen die eigenlijk voor hun patienten zijn bedoeld. Ze zijn zelf depressief of in de war en knopen zich gemiddeld vaker op dan hun collega-artsen. Lang verkeerde ik in de veronderstelling dat ik een psychiater was voor wie die statistieken niet golden. Weliswaar had ik een zoon uit een gesneuvelde relatie, maar ik had geen verslaving of vervelende ziekten. En zeker geen psychiatrische stoornis.

Over dat laatste begon ik te twijfelen toen we net terugkwamen van vakantie en ik mijn vriendin meldde direct even een trainingsrondje te moeten lopen. Ik wilde namelijk een inschatting maken van mijn conditie. Haar reactie luidde: het is een ziekte, dat lopen van jou! Dat had vermoedelijk te maken met het moment. Het was half twaalf ’s avonds en we hadden net 16 uur in de auto gezeten.”

Quotes:

  • Bakker biedt een aardig inzicht in de verrukkingen en de gruwelen van het rennen. En passant brengt hij een mooi eerbetoon aan Nederlands beste loper ooit, de onderschatte Gerard Nijboer. – Elsevier.
  • Bakker vertelt aanstekelijk en herkenbaar. – De Volkskrant.
  • ‘De halve van Egmond’ vind ik verrassend stimulerend en goed. – Gerbrand Bakker.
  • Dat is toch een heel fijn boekje, dat je daar hebt geschreven. Ik denk dat elke hardloper het wel wil hebben en zal lezen. –Abdelkader Benali.
  • Een interessant boek. – NBD BiblionEen prikkelende zienswijze. – Het Parool

Lees ook het in 2009 verschenen boek New York New York over de 100 dagen voorbereiding op de New York Marathon.

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Bram's tweewekelijkse nieuwsbrief is alweer een paar maanden bezig. Meld je vandaag nog aan en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!