Depressiegala 2019

Drie jaar geleden organiseerden we voor het eerst een Depressiegala.

Onze bedoeling was om mensen met psychische klachten ook eens op een positieve manier in beeld te brengen. Dus niet alleen een focus op alles wat er niet kan, op de klachten, maar juist op de positieve eigenschappen die iedereen, en dus ook iemand met psychische problematiek, altijd ook nog heeft.

Er traden bekende en minder bekende artiesten op, die veelal uit eigen ervaringen konden tappen. Het waren altijd bijzondere avonden, gekenmerkt door intimiteit en kwetsbaarheid, maar niet op een treurige manier. Kwetsbaarheid was kracht bij de drie gala’s die tot nu toe werden georganiseerd. Het was zelfs een keer op de televisie, maar dat gedoe met camera’s kwam de sfeer in de zaal niet ten goede.

Maandag aanstaande, 21 januari, is het weer zo ver. Dan hopen we de grote zaal van Tuschinski te vullen met lotgenoten en sympathisanten die iedereen met een psychische stoornis een hart onder de riem komen steken. Iets eerder en vlakbij (in het Betty Asfalt Complex) speelt cabaretière Marjolijn van Kooten gratis, voor de mensen die het gala niet kunnen bekostigen. Het geheel levert de organisatie geen cent op, ondanks suggesties daarover op sociale media.

Dit jaar willen we de omgeving van de mensen met psychische klachten centraal stellen: als je partner een depressie heeft of je kind verslaafd is, dan lijdt je hoe dan ook mee. En moet je toch blijven proberen om het leven van een positieve kant te bekijken.

We krijgen vaak de vraag of ‘depressie’ en ‘gala’ geen onvergelijkbare grootheden zijn. Op het eerste gezicht lijkt dat te kloppen. Maar waarom zou iemand met een depressie of andere psychische aandoening eigenlijk niet naar een gala kunnen? Je hoeft je niet uit te dossen als een filmster om toch getuige te zijn van een bijzondere avond?

We hebben ook nooit gehoord dat iemand spijt had van zijn of haar bezoek aan de avond, of dat een deelnemende artiest zich misplaatst voelde. En dus gaan we door, op Blue Monday, de dag die de reputatie heeft de somberste dag van het jaar te zijn. Wetenschappelijk is dat nergens op gebaseerd, maar de derde maandag in januari is wel een uitgelezen moment om eens even stil te staan bij het psychische lijden van duizenden mensen om ons heen.

Maar bij het Depressiegala doen we dat wel op een positieve manier.

Ik zou zeggen kom ook naar het Depressiegala!

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!