Iedere week een liedje, om en om. Zo spraken we het af lieve Meindert Inderwisch.

 

Tot 100, dan zijn we dus twee jaar verder. Ik zal er een playlist van maken ook nog. Begeleidende tekst niet te lang, stel ik voor. Trekt meer lezers en luisteraars, en dat is onze ambitie toch: liefde voor mooie liedjes delen? Jij bent een muzikant, ik slechts een consument, kijken of dat verschil een rol gaat spelen…

Vandaag trap ik af, volstrekt willekeurig. Of toch niet? Mijn eerste gedachte was: wie mag er vooral niet ontbreken, op zo’n lijst? En dan kom ik al snel bij Van the Man, zoals wijlen mijn lievelingsoom Gerrit de grote Van Morrison steevast noemde. Als het gaat over grootheden uit de popgeschiedenis wordt hij al te vaak vergeten. Geboren in Belfast, in het laatste jaar van W.O.II, en al heel jong actief met ‘Them’ (de hit ‘Gloria’ schreef hij op zijn 18e…) Zestig jaar in het vak, en hoe?

Vaak ging ik met oom Gerrit naar hem kijken als hij weer eens in Nederland was. Soms was-ie chagrijnig en gaven we het optreden amper een voldoende, maar even vaak had hij het op zijn heupen en kregen we een soort jazzconcert, urenlang. Ik herinner me gastoptredens van Candy Dulfer. Uitverkocht Carré, maar ook North Sea Jazz. Ik ken ook weinig popmuzikanten die zoveel jazz in een liedje weten te stoppen.

Maar oom Gerrit is er niet meer, hij stierf onverwacht aan iets met zijn hart. Was nog jonger dan zijn muzikale held ook. Toen ik naar de uitvaart reed luisterde ik onderweg naar Van Morrison, en vroeg me af welk nummer er gedraaid zou gaan worden. Het werd dit, ‘Into the mystic’ en ik kan het niet meer horen met droge ogen. Maar da’s niet erg. Het is Van the Man op zijn best, en als je dit mooi vindt kun je nog wel even door…

Het is ook een nummer voor zeelieden, dat moet jou als kind van Vlissingen toch ook goed doen. Zijn er niet allerlei overeenkomsten tussen Zeeuwen en Ieren (de andere bijnaam van Morrison is Belfast Cowboy, maar die vind ik persoonlijk stom…)

‘Let your soul and spirit fly into the mystic’, zet dat ook maar op als mijn tijd gekomen is…

p.s. en gefeliciteerd met je boek over medicijnverslaving, bij jou kan het al besteld en geleverd worden. Zie hier 

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!