Bram werd geïnterviewd en gefotografeerd door Ariella Kornmehl en Julie Blik.

‘Seks is gezond. Seks is functioneel. Een huwelijk zonder seks is geen huwelijk. En een huwelijk zonder dialoog is kansloos. Zowel het gesprek als de seks is nodig. Als je er geen tijd voor hebt moet je er tijd voor maken.

[link_content]
Lees het interview
[/link_content]

‘Seks is gezond. Seks is functioneel. Een huwelijk zonder seks is geen huwelijk. En een huwelijk zonder dialoog is kansloos. Zowel het gesprek als de seks is nodig. Als je er geen tijd voor hebt moet je er tijd voor maken.

Het is een beetje zoals met de afwas, je hebt er niet altijd zin in maar je bent blij als je het hebt gedaan. Als er ook nog eens intimiteit aan te pas komt, dan is die seks echt geslaagd. In onze gehaaste levens is er behoefte aan ontspanning, daarover zijn we het eens. We moeten ook terug naar traditie, naar potjes Monopoly spelen met het gezin. In plaats van die altijd afwezige ouders, of aanwezige ouders die op hun iPad of smartphone zitten. En die afwezige vaders op de zondagochtend.

Het grootste probleem vandaag de dag is toch wel de digitalisering. Iedereen is altijd maar online. Dus is men buiten zichzelf bezig, in plaats van aandacht aan de binnenkant te besteden. In ons vakgebied zie je als eerste hoe het met de maatschappij gaat. Mensen raken in de problemen en daarmee moeten wij aan de slag. Er is reeds een verband aangetoond tussen veel social media gebruik en depressies. En dan is men er nog aan verslaafd ook.

Ook jongeren raken massaal verslaafd aan hun smartphones, ik zie ze binnenstromen als verslavingspsychiater. Kinderen kunnen niet meer zonder gamen en social media en mannen kunnen niet meer zonder porno en social media, alles is letterlijk binnen handbereik.’

Hij klinkt als een moderne dominee, Bram Bakker preekt nou eenmaal graag, we zitten geboeid te luisteren en komen er amper tussen. Hij werkt al ruim twintig jaar als psychiater. In de avonduren speelt hij een toneelvoorstelling door het land. Hij is een mateloos mens, hij wil altijd harder lopen, hoger vliegen en meer werken. Het frustreert hem dat er te weinig tijd is voor alles wat hij wil. Ook heeft hij een vrouw en drie kinderen, hij zou graag meer tijd met ze doorbrengen. Een van de kinderen is verslaafd geraakt, gelukkig gaat het nu wat beter. Een verslaafd kind terwijl je verslavingspsychiater bent? Bram kijkt verbaasd, ‘een loodgieter heeft toch ook wel eens een lekkende kraan thuis?’

Hij praat over familiewaarden en idealen. Hij beschouwt zijn vakanties als hoogtepunten, dan heeft hij de meeste aandacht voor zijn gezin. De religie terug brengen in de maatschappij zou helpen, maar dat gaat er niet meer van komen. We moeten vooral leren omgaan met de mobiele apparaten die we aanschaffen. Onszelf en onze kinderen beter beschermen. En we moeten beter met elkaar omgaan. Vooral gelijkwaardiger in het leven staan, in relaties en in de samenleving. Gelijkwaardigheid is de kern voor goede relaties. Het hebben van een partner is de goede manier om je te ontwikkelen, die geeft je echt het meeste terug over jouw functioneren. Meer dan je iPhone.

Geïnspireerd?
Lees het nieuwe boek van Bram over seks en liefde
[bol_product_links block_id=”bol_58be9951b731b_selected-products” products=”9200000057137686″ name=”Vrijbewijs” sub_id=”” link_color=”444444″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”FBA747″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”EFEFEF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Meer “Facestory” verhalen en foto’s vind je hier.

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!