Soms kom je als hardloper iets tegen waar je nog nooit van had gehoord, maar wat je wel van pas kan komen bij de beoefening van je favoriete sport.

Ik vind het heerlijk om nieuwe dingetjes te proberen, in trainingen en/of tussendoor.

Zo leerde ik eerder al om rustiger adem te halen tussen de trainingen en hielp Stans van der Poel me met een marathonschema dat wel intensief was, maar weinig kilometers.

In beide gevallen hielp het me, ook qua prestaties. Door de focus op rust werd ik sneller als ik in actie moest komen, lees ‘Verademing’ er maar op na. En met de inmiddels beroemde max. 14 km van Stans liep ik de marathon sneller dan met bijna twee keer zoveel kilometers in de voorbereiding.

Sommige mensen doen daar cynisch over, dat zijn niet zelden de conservatieve atletiektrainers op leeftijd. Ze hebben nog nooit met de formule van Sportrusten gewerkt, maar hebben dat ook niet nodig om het af te serveren, vinden ze.

(uit een interview met Bram Bakker – binnenkort het hele interview online)

Zuurstofwinst

Nu ben ik weer op iets interessants gestuit: in het boek ‘Zuurstofwinst’ van Patrick McKeown en Marion Meesters staat heel precies uitgelegd waarom het voor mensen belangrijk is om zoveel mogelijk door hun neus te ademen

En dat je door dit te trainen als hardloper beter kunt gaan presteren. Opnieuw zonder extra trainingsarbeid. Leuk om te proberen, denk ik dan, en ik ben begonnen me te concentreren op neusademhaling in rust, en bijvoorbeeld ook in de nacht.

“Gewoon je mond afplakken, wordt er direct niet meer gesnurkt.”

De volgende stap is hardlopen terwijl je door je neus blijft ademhalen.

Ik kan je verklappen, dat is even wennen. Toen ik begon hield ik het maar een paar honderd meter vol, en hapte daarna letterlijk naar adem. Inmiddels heb ik het voor het eerst vijf kilometer onafgebroken volgehouden. In een voor mij persoonlijk dramatisch laag tempo, van ongeveer 5.45 per kilometer. Een kleine 29 minuten over vijf kilometer.

Bram traint neusademhaling

Terwijl de norm voor ‘rustig’ bij mij op 5 minuten per kilometer ligt, dus vier minuten sneller over de 5K. Het kost veel aandacht en concentratie, omdat ik gewend ben om door mijn mond te ademen.

Neusademhaling: nu al merk ik dat het ook ontspannen is, doordat ik zo rustig loop

Waar ik uitkom weet ik nog niet, maar ik blijf het proberen, de komende maanden. In november staat de marathon van Valencia op de kalender en dan maak ik de balans op.

Tot die tijd doe ik af en toe verslag van mijn vorderingen (of niet).

Heb jij al ervaring met een neusademhaling tijdens het hardlopen?

Lees de column (en reacties) op Sportrusten.

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!