Bram en zijn zoon Fimme in gesprek over hun theatershow ‘Ben je bezopen?’

In de Schouwburg in Amstelveen gaat vanavond de theatervoorstelling ‘Ben je bezopen?’ in première. Daarin verkennen voormalig psychiater Bram Bakker en zijn zoon Fimme hun relatie. Fimme was namelijk jarenlang zwaar verslaafd terwijl zijn vader als verslavingsdeskundige niets doorhad.

Hij vertelde erover bij De Ochtend.

Beluister het gesprek hier 

 

Weergaven van het gesprek

‘Bij een verslavingsdeskundige zit thuis een junk op de bank’

“‘Bij de loodgieter lekt de kraan, die uitdrukking kennen veel mensen wel en je wordt geen relatietherapeut als je goed bent in relaties”, zegt Bakker. “En toch hebben mensen dan het idee dat hun eigen zwakke plek en hun werk niets met elkaar te maken hebben.” En dat is volgens Bakker niet zo. “Mensen die iets met verslaving doen, hebben iets met dat thema. Bij een verslavingsdeskundige thuis, zit een junk op de bank, grapte een vriend van mij.”

Veel heftiger dan cannabis

De zoon van Bram Bakker, Fimme, blowde veel en daar was hij van op de hoogte. Fimme vroeg zijn vader namelijk uiteindelijk om hulp vanwege zijn cannabisprobleem. “Maar pas de afgelopen maanden, sinds we met de try-outs zijn begonnen, krijg ik te horen hoe gruwelijk het echt was. Het was echt veel meer en heftiger dan alleen maar cannabis”, zegt Bakker.

Voor Fimme was het lastig om dit allemaal aan zijn vader te vertellen. “Aan de ene kant is het fijn dat ik hem kan helpen en de weg wist.” Dat biedt volgens Bakker voordelen. “Maar aan de ander kant was hij zich er ook wel van bewust dat ik een soort prominent in verslavingszorgland was, en wilde hij me ook weer niet onnodig ongerust maken.”

De voorstelling

“Het idee was eigenlijk: we geven allebei in drie kwartier ons perspectief op verslaving in het algemeen en op die van Fimme in het bijzonder. Daar zijn we begin september mee begonnen en dat werd een best wel pijnlijke, moeilijke verkenning”, vertelt Bakker. Ook in hun onderlinge relatie was dit lastig, geeft hij aan. “Maar het heeft ons ook veel gebracht.”

Uiteindelijk is de voorstelling iets veranderd. Het is nu één tuk geworden, waarbij Fimme het van zijn vader overneemt. “Nog steeds staan we beide wel grotendeels ons eigen verhaal te doen. En het is een kwetsbaar verhaal. Alleen is er voelbaar en waarneembaar meer verbinding”, vertelt hij.

“Ik schmink mezelf een beetje af van de autoriteit die het allemaal heel goed weet naar de vader die er toch ook niet altijd evenveel van heeft weten te bakken”, zegt hij. “En dat is zacht uitgedrukt”, voegt Bakker er aan toe. “En Fimme komt in zijn betoog toch ook wel tot de conclusie dat we wel erg op elkaar lijken.”

Voorprogramma

Fimme Bakker is van huis uit cabaretier. Vorig jaar won hij het Groninger Studenten Cabaret Festival. “Op een bepaalde manier ben ik eigenlijk zijn voorprogramma, want zijn theatrale talent is veel groter dan dat van mij. Hij is echt heel veel grappiger”, zegt Bakker.

De voorstelling gaat volgens Bakker vooral over gebrekkige emotionele huishouding. “En Fimme kan je daar dan ook nog om laten lachen. Terwijl het natuurlijk een serieus onderwerp is.”

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!