Bram was te gast bij The Trueman Show – een podcast over bewustwording en transformatie-  en sprak vrijuit over mentaal welzijn. 

“Wat de reguliere zorg vervolgens doet, is symptoombestrijding. Ons GGZ-model gaat over lapmiddelen, niet over heling.”

Hieronder de inleiding van Jorn van The Trueman Show.

The Trueman Show voor je klaar! Dit keer met niemand minder dan Bram Bakker. Bram is auteur, coach en oud-psychiater met ruim 20 jaar ervaring in de verslavings- en geestelijke gezondheidszorg. Hij is kritisch over de vele protocollen en richtlijnen in de psychiatrie, die wat hem betreft niet bijdragen aan de kwaliteit van de zorg, en hij is inmiddels geen lid meer van de beroepsgroep. Dit stelt hem in staat om vrijer te spreken over zijn visie op (mentale) gezondheid en daar zijn wij maar wat blij mee, want Bram heeft ontzettend interessante dingen te delen.

“We zijn emotionele beestjes en of je het nou leuk vindt of niet, we hebben te dealen met onze emoties.” En dat is precies waar het volgens Bram vandaag de dag vaak mis gaat. Hij spreekt zelfs van emotionele armoede en uit zijn zorgen over de afnemende emotionele beschikbaarheid van ouders. Uiteraard is ook de maatschappij niet ingericht op goed leren voelen. “We leren jongeren goed te denken, maar niet goed voelen”, stelt Bram. “We hebben die rare hersenschors als de regiescentrum heilig verklaard, dus alles moet met ons verstand. Maar je kunt helemaal niet leven vanuit je verstand. Dat is geen leven, dat is overleven.”

Volgens Bram hebben we onze emotionele huishouding niet op orde en daaruit ontstaan klachten. Wat de reguliere zorg vervolgens doet, is symptoombestrijding. “Ons GGZ-model gaat over lapmiddelen, niet over heling.” Volgens Bram moeten we symptomen niet alleen bestrijden, maar ook openleggen en exploreren. Daar vindt heling plaats.

Ook gezamenlijke held Gabor Maté wordt regelmatig aangehaald. Een groot voorbeeld voor Bram, net als auteur van The Body Keeps the Score Bessel van der Kolk. Maar: “Deze beste mannen zijn 80 jaar… Wáár blijven de dertigers? Waar blijft de nieuwe Gabor Maté?!”

Lees hier meer over thetruemanshow.com.

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!