Dit weekeinde wordt mijn vader 88 jaar. En wat tot voor kort onmogelijk leek gaat toch gebeuren: we vieren zijn verjaardag met onze hele familie.

We waren elkaar lang kwijt, daar heb ik nooit een geheim van gemaakt. Dus dit wil ik ook graag delen: het ‘oud zeer’ heeft een gezinshereniging uiteindelijk niet verhinderd. De hoofdrol in het proces dat nu gaande is vertolkt mijn lieve zus, die de opening forceerde waar iedereen stiekem naar verlangde. Denk ik… Zonder haar actieve bemoeienis hadden we elkaar niet hervonden, en daar ben ik haar intens dankbaar voor.

Dat ik mijn verhaal over mijn verleden met de wereld wilde delen, en ook de manier waarop, heeft veel pijn veroorzaakt bij mijn beide ouders. Dat was niet mijn bedoeling, maar het is wel gebeurd. En toch kon het voor mij op dat moment niet anders.
Nu zijn we weer met elkaar in gesprek, en dat is fijn. We spreken elkaar regelmatig, papa, mama, mijn zus en ik. Dat we ieder een eigen verhaal hebben bij het verleden is geen discussiepunt meer. Goed naar elkaar leren luisteren is een doel voor ons allen geworden. Dat vereist wel veiligheid, dus uit respect voor mijn ouders zal ik niets publiek maken van wat er besproken wordt. Nog meer pijn hoeft niet…

We zijn maar met een kleine club: twee ouders op leeftijd, twee kinderen die ver in de vijftig zijn, en vijf kleinkinderen. Met aanhang (mijn zwager is er ook al bijna veertig jaar bij) zijn we met zijn twaalven. We zijn al veel mensen verloren, en de dankbaarheid dat we deze verjaardag met elkaar gaan vieren is met geen pen te beschrijven.

Ik hoop dat ze er nog een tijdje zullen zijn, mijn beide ouders, om met elkaar te kunnen genieten van de hervonden liefde… En op dit punt aangekomen stelt papa altijd voor of we niet iets anders moeten drinken: proost, lieve vader

p.s. de bericht stemde ik van tevoren af met mijn ouders en zus, op hun verzoek laat ik namen achterwege

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!