‘Zakelijk conflict’ is een eufemisme.

Kenmerkend voor ieder conflict, dus ook het zakelijke, zijn de emoties die meekomen met de opvattingen van beide partijen. Een verschil van mening kan in een rustige sfeer worden besproken, omdat de emoties niet dominant zijn. Bij conflict (of ruzie ) bepalen die juist zo’n beetje alles.

Om het jaar uitdagend te beginnen belandde ik in twee ‘zakelijke’ conflicten (‘karma is a bitch’), maar de uitwerking die het op me had verschilde totaal. In het ene geval raakte het me niet echt, en kon ik rustig blijven zonder me te laten ontregelen door de emotionele verwijten van de ander. In het andere geval werd me niets verweten, maar werd ik emotioneel zwaar geraakt door iets dat je wellicht als droge mededeling had kunnen zien. Maar dat lukte mij dus niet…

In beide gevallen is het conflict al weer zo’n beetje de wereld uit, en toch blijf ik stoeien met mijn emoties, of het ontbreken daarvan.

“Wanneer lopen conflicten uit de hand? Als aan beide kanten de emoties (te) hoog oplopen, denk ik.”

En wanneer loopt het met een sisser af? Als een van beide partijen zich weet te beheersen. Of in ieder geval geen olie op het vuur gooit, en bij zichzelf blijft. ‘Ja maar jij…’ is vaak het begin van een escalatie.

Emoties zijn het vertrekpunt van ons doen en laten, het kunnen controleren ervan een specifiek menselijk talent. De controle over de emoties volgt niet uit het ontkennen of proberen te negeren ervan, maar eerder uit het omgekeerde: er niet voor weglopen, er goed naar kijken en vol liefde en aandacht bij jezelf inzoomen op wat jou zo triggert. Zonder nog even iets te doen. Focussen op de ‘tegenpartij’ gaat vaak sneller en gemakkelijker, maar helpt nooit een conflict voorkomen.

Hoe heb ik mezelf begrepen? Het gevoel van afwijzing was de trigger. In de ene situatie ging die afwijzing niet over mij, en kon ik het in rust verdragen. Het waren frustraties over mij, van iemand anders. In de andere situatie werd ik wel persoonlijk geraakt. Nu ook daar weer wat rust is gekomen kan ik in gesprek met degene die mij zo raakte. Wat bewoog hem, en wat deed hij al dan niet bewust in mijn richting?

Ook 2023 wordt weer een leerzaam jaar.

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!