Het is nog geen officieel erkend genre in de journalistiek, het driegesprek.

Maar als je de stukken leest die journaliste Nathalie Huigsloot daar de afgelopen jaren voor HP/De Tijd over schreef, dan begrijp je dat het dat wel zou moeten worden.

De interviewer neemt een veel bescheidener plaats in als er drie mensen in gesprek gaan over een onderwerp dat hen bindt. Natuurlijk heeft de journalist een belangrijke rol, als verslaglegger. Ook in het maken van de selectie van de fragmenten uit het gesprek die uiteindelijk gepubliceerd worden.

Huigsloot kan dat als geen ander. Ze schetst tussen de regels de sfeer van het gesprek, laat je als lezer voelen hoe de geïnterviewden zich tot elkaar verhouden. Of ze elkaar aardig vinden (vaak), of stiekem toch een beetje irritant (soms).

Het mooiste is dat je de mensen uit de driegesprekken anders leert kennen. De meesten van hen zijn bekend, en al vaak geïnterviewd. Maar door de feedback die ze elkaar geven, en de vrijpostigheid waarmee ze elkaar vragen stellen ontstaat een beeld dat je vaak nog niet kende. En dat vermoedelijk voor iedere lezer weer anders zal zijn.

Veertien lange driegesprekken zijn nu in boekvorm verschenen. Ze zijn zonder uitzondering behoorlijk tijdloos, maar handelen wel over actuele thema’s en kwesties die van alle tijden zijn. Het is het perfecte cadeauboek, voor iedereen die ze niet allemaal al gelezen heeft in HP/De Tijd, en dat zijn er vast niet zo veel…

Lees hier meer over het boek Trio’s.

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!