Hier volgt een onwaarschijnlijk verhaal. Wetenschappelijk onverklaarbaar, maar: echt gebeurd.

Ruim een week geleden beleefde ik een van de meest bijzondere dagen van mijn leven door het nuttigen van een flinke dosis truffels. Grondig voorbereid, en veilig begeleid door Ingmar De Gooijer van Magnolia. Ik schreef er al eerder over.

Aan het einde van de sessie ging Ingmar iets te eten halen, en terwijl hij dat deed kreeg ik een vreemde impuls: ik ging op één been staan. Waarom? Geen idee. Ik doe dat nooit, sterker nog: het lukt me al jaren niet meer om mijn evenwicht te houden op maar één been.

Dat is een restant van de kwaal aan mijn cerebellum (de kleine hersenen), die ik in 2018 onverwacht opliep. De oorzaak van die ‘cerebellaire ataxie’ werd nooit gevonden door de vele neurologen die me onderzochten (lees over deze frustrerende periode ‘De dokter als patiënt’ indien het je interesseert).

Zonder gerichte behandeling waren de meeste klachten (vooral ernstige evenwichtsproblemen) na ruim een jaar grotendeels verdwenen. Alleen op één been staan lukte me niet meer… En dan: het is zes jaar later en ik maak mijn eerste psychedelische reis. Na afloop ga ik op één been staan (wat zet me daartoe aan??) en het lukt me moeiteloos, minutenlang, op mijn rechter- én linkerbeen.

Balans is het grote thema in mijn leven, het staat niet voor niets op mijn rechter onderarm. Dat ik het grootste deel van mijn tijd besteed aan de Balanskliniek is geen toeval…

‘Het medicijn geeft je wat je nodig hebt’ zei Ingmar. En ik kreeg (onder andere) mijn evenwicht terug…

Ontvolg me maar op je sociale media als dit je te ver gaat, ik begrijp het als je denkt dat ik een klap van de molen heb gehad. Maar: ik heb het niet verzonnen.

Mijn eigen verklaring is vooral metaforisch: ik zat te veel in mijn hoofd, het was letterlijk topzwaar in mijn lichaam. In mijn basis was het nog steeds onrustig, wiebelig. Ik was nog steeds niet echt geaard.

De truffels, een aardser medicijn verzin je niet, hielpen me nog beter landen, versterkten mijn basis en maakten mijn hoofd minder zwaar…

Zweverig? Spirituele prietpraat? Mij maakt het niet uit, ik hanteer een oude reclameslogan: ‘Vraag niet hoe het kan, maar geniet ervan’.

Op mijn YouTube kanaal kun je kijken naar het gesprek met Ingmar.

Als podcast is het eveneens te beluisteren

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!