Jort Kelder in gesprek met Bram over de psyche

Bram was te gast bij De Jortkast (van Jort Kelder)

Worden we een beter mens als we aan de psychedelica gaan? Jort neemt voor de uitzending een hap truffels en er borrelen direct grote levensvragen op: waarom zijn de Duitsers nu ook zo gepolariseerd en welke psychische hulp kan de samenleving verder helpen?

Jort Kelder bij de Jortcast in gesprek met dr. Bram Bakker (ex-psychiater en verslavingsdeskundige) en dr. Hanco Jürgens (verbonden aan o.a. het Duitsland Instituut).

 

 

Meer over de theatertour van Bram en Fimme ‘Ben je bezopen?’ 

 

 

Verslaving gevolg van trauma?

Bram was te gast bij de podcast van Rene van Collum getiteld Van Verslaving Naar Vrijheid. 

Introductie van de podcast door Rene:  

Met ruim twintig jaar ervaring in de verslavings en geestelijke gezondheidszorg zorg deelt oud-psychiater Bram Bakker zijn visie over verslaving en depressie. Verslaving is geen bewezen hersenziekte maar wellicht eerder het gevolg van gebruik en gedrag en waar onderliggend trauma een hoofdrol speelt.

De fascinerende visie levert een mooi gesprek op tussen Bram en Rene waarin eenzaamheid, spiritualiteit, en kwetsbaarheid besproken worden met ervaringen uit het leven van beide mannen en dat levert een inspirerend diepgaande podcast op die je niet wil missen!

‘Oud zeer! Wat moet je er mee?’

Bram werd geïnterviewd door Dineke van Kooten over onder andere zijn net verschenen boek ‘Oud zeer.’

Hieronder een verslag

Psychiater Bram Bakker sprak op donderdagavond 17 november 2022 in de Hillegondakerk te Rotterdam met Dineke van Kooten over het leven van Bram Bakker zelf, dat weergegeven is in zijn net uitgekomen boek ‘Oud zeer’.

‘Alleen de liefde tot het eigen, diep verwonde zelf, geeft een mens de mogelijkheid zich op te richten.’

Alleen al deze quote van Jan Foudraine (‘Bunkerbouwers, ontmoetingen met afgeslotenen’, 1997) op het boek van Bram Bakker gaf al genoeg stof voor een interessant gesprek! Bram Bakker (1963) is ex-psychiater, publicist en spreker. Hij is ook auteur van diverse (interessante) boeken. Hij liet zich door Dineke tot op het bot bevragen!

Oud zeer – wie kent het niet? Vaak willen we er niet over praten! Wat geweest is, is geweest!, hopen we. Maar wat geweest is, zijn de bouwstenen van vandaag. Want het vormt onze overtuigingen en aannames over onszelf.  Bram Bakker zegt in een interview:

“Maar dankzij levenslange therapie en ouder worden kan ik inmiddels met enige mildheid naar mezelf kijken.”

Bram Bakker zegt ook: “Relatietherapie is de meest onbenutte behandelvorm in Nederland. () Veel mensen kunnen bijvoorbeeld hun relatie redden door in therapie te gaan’

Over OUD ZEER en de invloed daarvan op relaties gaan we het hebben in Podium VanKooten. Het werd een openhartig gesprek.

 

Burn-out onder jongeren groeiend probleem

Burn-out onder jongeren groeiend probleem

Burn-out jongeren Jacobine Bram Bakker

Bram was te gast bij het praatprogramma van Jacobine Geel.

De toename van stress in onze samenleving is een actueel onderwerp. Met name jongeren bezwijken op steeds jongere leeftijd onder de stress. Uit een onderzoek onder studenten op de Christelijke Hogeschool Windesheim bleek dat een kwart van de ondervraagde studenten last heeft van burn-outklachten, vaak veroorzaakt door prestatiedruk.

Hoe groot is de druk op jongeren, waar komt die druk vandaan en hoe kunnen we jongeren weerbaarder maken? In Jacobine psychiater Bram Bakker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Arie Slob en studente Sanne Touw, die recent een burn-out kreeg.

Bekijk het programma hier terug

 

Interview Esther van Fenema met Bram Bakker

De dokter als patiënt is het verhaal van een arts die aan den lijve ervaart hoe ziek zijn je leven en je kijk op het leven compleet op z’n kop zet, maar ook hoe ziek de gezondheidszorg zelf is geworden.

Esther gaat in gesprek met Bram (ze kennen elkaar goed) over de best wel heftige afgelopen periode waar Bram ook een boek over schreef: De Dokter als patiënt.

 

 

De Dokter als patiënt

Je kan het boek hier bestellen.

 

Video-interview Bram met Sprekershuys

Een interview met Bram Bakker gemaakt door Sprekershuys (een sprekersinstituut).

Bekijk nu deel 2 van het interview met ‘huysgenoot’ . Bram is spreker, publicist en is er van overtuigd dat geest en lichaam niet te scheiden zijn. Bij onderwerpen als bewegen & hardlopen, gezond leven, gezondheidszorg, stress-management, levenswijsheden, onderzoek & therapie en psychiatrie voelt Bram zich als een vis in het water.

Hieronder deel 1!

 

 

In september werd het eerste deel uitgezonden. Dat kan je hier terugkijken

 

 

Hier lees je meer over Het Spreekhuys.

 

5 tips bij een burnout

Het begint langzaam door te dringen dat het voorkomen van psychische ellende veel aantrekkelijker is dan het moeten laten behandelen ervan.

Sommige mensen doen alles goed, en krijgen toch een burnout, dat weet ik.

Toch is het nemen van je eigen aandeel ook psychologisch het beste dat je kunt doen. Als je er alles aan hebt gedaan is het beter te verteren als je toch uitvalt, zoveel is zeker. Wellicht dat mijn persoonlijke top 5 je kan helpen.

5 Tips bij een burnout

1. Slaap voldoende

Bezuinigen op het belangrijkste herstelmechanisme van ons lichaam is het onverstandigste dat je kunt doen. Bijna alle psychische ellende volgt op een verstoring van de normale, gezonde slaap. Heb je het druk, dan heb je meer slaap nodig! Slaap je minder dan vroeger? Dan is er misschien wel sprake van risicogedrag…

2. Ontspan voldoende

We hebben allemaal bezigheden waar we enorm van opknappen, hoe onbenullig of kinderachtig ze soms ook zijn. Geef jezelf tijd en ruimte voor dit vertier. Ga je postzegelverzameling bijwerken, koop een vishengel, brei een sjaal of spaar voetbalplaatjes. Alle activiteiten die je uit een piekermodus trekken helpen, en dat ze misschien best kinderachtig zijn moet je niet deren, het is gewoon lekker.

3. Beweeg voldoende

Je hoeft echt geen marathon te gaan lopen, maar ons hoofd houdt van lichaamsbeweging. Trek daar tijd voor uit, zet het in de agenda en houd je eraan. Wandel tussen de middag, koop een hond of verzin een andere slimme smoes om te bewegen. Een parkeerplaats die iets verder weg is van de plek waar je moet zijn helpt ook al. En neem altijd de trap!

Wat gaat er vaak mis als mensen met een burnout gaan sporten? Bekijk de video:

4. Rust, reinheid en regelmaat

Je bespaart jezelf veel energie door routines in te bouwen in je leven. Sta op een vaste tijd op, eet regelmatig en gezond en zorg dat dit automatismen worden. Als iedere dag anders is betekent dat een forse aanslag op je incasseringsvermogen, zelfs als je dat op het moment zelf niet merkt.

5. Ga de strijd aan met stress

We hebben een heel simpele maat voor ontspanning bij ons, altijd. Wie rustig kan ademhalen is ontspannen, per definitie. Zet drie keer per dag je ademhaling in de rustige stand, daarmee train je de ‘uitknop’ van je systeem. En als je dit goed kunt: juist op de momenten dat je stress ervaart een ademhalingsoefening doen werkt fantastisch. Mijn favoriete situatie: in de auto, in een lange file…

Mis jij nog tips bij een burnout, laat ons weten welke tip jij nog hebt.

Lees de column (en reacties) op Sportrusten

.

De sofasessies en de protocollen met Bram Bakker en Marian Mudder

Marian Mudder is actrice en schrijfster van het boek “De Sofasessies”. Bram Bakker is psychiater.

De Sofasessies is een openhartig, persoonlijk en humoristisch verslag van een zoektocht in therapieland. Marian Mudder schreef overigens eerder onder andere Geluksblind en Opium, en is als actrice bekend van Baantjer.

Op haar achtentwintigste ging Mudder voor het eerst in therapie voor haar angsten en depressies. Het was intensief: twee weken geblinddoekt op een sofa. Maar het hielp niet, ze kreeg er nieuwe problemen bij. Er volgde een lange zoektocht naar de juiste therapeut – regulier en alternatief, van nlp tot rebirthing –, workshops en zelfhulpboeken. Na veel psychologische omzwervingen kwam ze op het spoor van wat haar wél heeft geholpen.

 

Hardlopen met een neusademhaling

Soms kom je als hardloper iets tegen waar je nog nooit van had gehoord, maar wat je wel van pas kan komen bij de beoefening van je favoriete sport.

Ik vind het heerlijk om nieuwe dingetjes te proberen, in trainingen en/of tussendoor.

Zo leerde ik eerder al om rustiger adem te halen tussen de trainingen en hielp Stans van der Poel me met een marathonschema dat wel intensief was, maar weinig kilometers.

In beide gevallen hielp het me, ook qua prestaties. Door de focus op rust werd ik sneller als ik in actie moest komen, lees ‘Verademing’ er maar op na. En met de inmiddels beroemde max. 14 km van Stans liep ik de marathon sneller dan met bijna twee keer zoveel kilometers in de voorbereiding.

Sommige mensen doen daar cynisch over, dat zijn niet zelden de conservatieve atletiektrainers op leeftijd. Ze hebben nog nooit met de formule van Sportrusten gewerkt, maar hebben dat ook niet nodig om het af te serveren, vinden ze.

(uit een interview met Bram Bakker – binnenkort het hele interview online)

Zuurstofwinst

Nu ben ik weer op iets interessants gestuit: in het boek ‘Zuurstofwinst’ van Patrick McKeown en Marion Meesters staat heel precies uitgelegd waarom het voor mensen belangrijk is om zoveel mogelijk door hun neus te ademen

En dat je door dit te trainen als hardloper beter kunt gaan presteren. Opnieuw zonder extra trainingsarbeid. Leuk om te proberen, denk ik dan, en ik ben begonnen me te concentreren op neusademhaling in rust, en bijvoorbeeld ook in de nacht.

“Gewoon je mond afplakken, wordt er direct niet meer gesnurkt.”

De volgende stap is hardlopen terwijl je door je neus blijft ademhalen.

Ik kan je verklappen, dat is even wennen. Toen ik begon hield ik het maar een paar honderd meter vol, en hapte daarna letterlijk naar adem. Inmiddels heb ik het voor het eerst vijf kilometer onafgebroken volgehouden. In een voor mij persoonlijk dramatisch laag tempo, van ongeveer 5.45 per kilometer. Een kleine 29 minuten over vijf kilometer.

Bram traint neusademhaling

Terwijl de norm voor ‘rustig’ bij mij op 5 minuten per kilometer ligt, dus vier minuten sneller over de 5K. Het kost veel aandacht en concentratie, omdat ik gewend ben om door mijn mond te ademen.

Neusademhaling: nu al merk ik dat het ook ontspannen is, doordat ik zo rustig loop

Waar ik uitkom weet ik nog niet, maar ik blijf het proberen, de komende maanden. In november staat de marathon van Valencia op de kalender en dan maak ik de balans op.

Tot die tijd doe ik af en toe verslag van mijn vorderingen (of niet).

Heb jij al ervaring met een neusademhaling tijdens het hardlopen?

Lees de column (en reacties) op Sportrusten.

Heeft sport een verdiende plek in de samenleving?

Mark Tuitert werd op 20 februari 2010 olympisch kampioen op de 1500 meter in Vancouver.

Op 14 december 2010 werd hij verkozen tot Sportman van het Jaar 2010. Op 4 maart 2014 maakte Tuitert bekend dat hij stopt met schaatsen op professioneel niveau.

Bram sprak met hem, over topsport wat het met je doet en hoe Tuitert hiermee omging.

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!