Een hond helpt iedereen

Toen ik jong was hadden de mensen een hond voor hun plezier. Of ze waren blind, en in dat verband had je de blindengeleidehond. Meer smaken herinner ik me niet.

 

In 2017 is dat heel erg veranderd: honden zijn er lang niet meer alleen voor de pret, en/of voor blinden. Er zijn heel veel meer mensen die een hond hebben ter ondersteuning van een handicap of om in een speciale behoefte te voorzien. Honden zijn bijvoorbeeld prettig gezelschap voor mensen die eenzaam zijn, en ze bieden structuur en een uitlaatklep. De hond dwingt je om op te staan als je depressief bent, en je naar buiten te begeven.

 

Indrukwekkende verhalen zijn er ook al op televisie te zien geweest over oorlogsveteranen met een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). De verwachting is dat de komende jaren nog veel meer mogelijkheden worden ontdekt die de trouwe viervoeter ons kan bieden. Aan de hond herken je de baas, en omgekeerd.

 

Onder de kenners is er discussie over de opleiding van de zogenaamde hulphond: gaat het beestje naar de hulpbehoevende baas als het volledig is opgeleid, of betrek je de eigenaar zo vroeg mogelijk in het leerproces van het dier?

 

Sandra Dekker is voorstander van dat laatste, en wie haar boek leest begrijpt waarom. Bijvoorbeeld omdat de baas met de hond meeleert…

 

Sandra had ooit een mooie carrière in het bedrijfsleven, maar haar hart lag bij de honden, en op een dag in 2007 besloot ze daar haar werk van te maken. Als voorlopige kroon op haar werk schreef ze “Een hond helpt iedereen”.

 

In het boek lees je wat de visie van Sandra op het therapeutisch gebruik van een hond is, en ook lees je de openhartige verhalen van uiteenlopende mensen over de waarde die hun hond voor ze heeft. En dan zijn de overeenkomsten tussen iemand met autisme, PTSS of diabetes veel groter dan de verschillen.

 

Wie dit boek leest zal overtuigd raken van de mogelijkheden die de hond ons mensen kan bieden. Ons allemaal.

 

Een-hond-helpt-iedereen

 

Lees hier meer over het boek, uitgegeven bij Uitgeverij Lucht. Je kan het boek hier ook bestellen.

 

Of bestel het boek direct bij bol.com.