Loden last

divers, psychiatrie

Loden last

Het taboe op zelfmoord

2012

Bram Bakker & Bram Hulzebos

Jaarlijks plegen in Nederland 1500 mensen, vaak op gruwelijke wijze, zelfmoord. Het is een belangrijk maatschappelijk probleem waar veel te weinig aandacht voor is. Zelfmoord is niet afgedaan met de begrafenis. Duizenden achterblijvers zoals familie en vrienden worstelen met vragen waarop ze vaak in alle eenzaamheid een antwoord moeten vinden: waarom gebeurde het en – vooral – was het te voorkomen geweest?

 

Bram Hulzebos en Bram Bakker interviewden familie en vrienden van zelfmoordenaars en reconstrueerden de omstandigheden waaronder mensen machteloos toezien hoe het leven van een dierbare een treurige wending neemt. De verhalen zijn uiteenlopend, maar toch bevatten ze een duidelijke overeenkomst: alle achterblijvers voelden zich buitengesloten op het moment dat hun familielid of vriend in aanraking kwam met professionele hulpverlening. Hoe komt dat? Hulzebos en Bakker gingen op zoek naar antwoorden.

 

Kijk voor meer informatie op de website van de Ivonne van de Ven Stichting Ivonnevandevenstichting. Deze stichting stelt suicide als urgent maatschappelijk probleem aan de orde en zet zich in voor verbetering van suicidepreventie, wetenschappelijk onderzoek naar suicide en het verhogen van de kwaliteit van hulpverlening aan nabestaanden. In 2004 kenden zij hun tweejaarlijkse prijs toe aan Bram Hulzebos en Bram Bakker vanwege het belang van Loden last.

 

Een van de nabestaanden, die aan het woord komen in Loden last, richtte met haar familie de Stichting Annemartien op. Zij bieden mensen in psychische nood een helpende hand. Zie voor het hoe en waarom de Annemartienstichting. Bram Hulzebos publiceerde voorafgaand aan Loden last, het boek Een te dunne huid, over de zelfmoord van zijn vader.

 

Bestel het boek

 

 

Bibliografische info

Auteur(s): Bram Bakker & Bram Hulzebos

Jaar van publicatie: 2012

Aantal pagina's: 207

ISBN nummer: 978902543940

Uitgever: Atlas Contact