Hoe word je 100?

Een paar jaar geleden werd ik benaderd door de Amerikaanse Nederlander William Cortvriendt met de vraag of Uitgeverij Lucht interesse had in het uitgeven van een Nederlandse vertaling van zijn boek “Living a century or more”. Dit boek had hij in eigen beheer en met veel succes uitgebracht in de VS.

Centraal stond de vraag wat je volgens de wetenschap zou moeten doen om gezond oud te worden (of zo lang mogelijk gezond te blijven). Cortvriendt, opgeleid als arts, maar met een imposante loopbaan in het bedrijfsleven, kwam op deze vraag vanwege zijn ouders, die de negentig ruim waren gepasseerd en nog steeds gezond en zelfstandig in een Nederlandse polder woonden.

brambakker-hoe-word-je-100-basis

 

Dit resulteerde begin 2015 in Hoe word je 100?, een boek dat enorm veel respons kreeg en hoog in de bestsellerlijsten terecht kwam.

Aan het einde van hetzelfde jaar kwam in het verlengde van dit boek Maak je niet dik, een meer praktisch ingestoken boek over verstandige voeding.
En de televisie ontdekte Cortvriendt: producent Endemol baseerde op het gedachtengoed van Cortvriendt een zesdelige serie, Hoe word ik 100?, (zie hier de website) die in het najaar van 2016 met veel succes door Omroep Max werd uitgezonden. In dit programma begeleidt een multidisciplinair team (met o.a. een huisarts en een cardioloog) onder leiding van Cortvriendt een aantal onbekende en ongezonde Nederlanders richting een gezonde leefwijze. Met zeer opvallende resultaten, met name op het terrein van de zorgconsumptie: minder klachten en minder pillen zijn het resultaat van het programma.

Met de kok uit de tv-serie, Prins van den Bergh, publiceert Cortvriendt een kookboek met verantwoorde, maar wel smakelijke gerechten en een actieboek.

brambakker-hoe-word-je-100-kookboek

En als het aan Cortvriendt ligt is dit nog maar het begin: het buitenland lokt, een vervolg op de tv-serie eveneens en de aandacht voor gezonde leefwijze groeit. Allemaal leuk, en ook nog dringend gewenst, nu leefstijl in toenemende mate de consumptie van gezondheidszorg bepaalt.

Hier gaan we nog veel van horen!

 

Alle boeken op een rij, te koop bij bol.com

1 Comment Hoe word je 100?

 1. Kennis Jan

  Geachte,

  Betreft : Hoe word je 100

  Ik meen een foutje te hebben ontdekt op pag. 11.
  “In een onderzoek met 2.400 vrijwilligers bleek dat degenen met de meeste lichaamsbeweging telomeren hadden met een
  lengte die overeenkwam met de lengte van telomeren van niet actieve personen die tot 10 jaar OUDER waren.”
  Ik meen dat dit 10 jaar JONGER moet zijn.

  Vriendelijke groeten,
  Jan Kennis

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *