Hoe langer wordt gewacht met behandelen van een depressie, hoe ongunstiger de uitkomsten vaak zijn. Práát er dus vooral over, stellen hoogleraren en psychiaters in deze opiniebijdrage.

auteurs zijn: Robert Schoevers (hoogleraar psychiatrie), Esther van Fenema (psychiater),Bram Bakker (psychiater), Nathalie Kelderman (directeur Depressie Vereniging) en Ronald Gorter (directeur Fonds Psychische Gezondheid).

Lex Vendrig stelt dat aandacht vragen voor depressie middels een publiekscampagne het risico vergroot op een toename van depressieve klachten (Opinie & Debat, 28 september). Inderdaad, het medicaliseren van veelvoorkomende psychische klachten is ongewenst. De ziekterol zou mensen minder weerbaar kunnen maken, waardoor ze minder geneigd zijn om problemen zelf op te lossen. Bovendien kan het leiden tot een toename van hulpverlening zonder dat daar duidelijke baten tegenover staan.

Maar het doel van de campagne is om kennis en bewustzijn te vergroten, zodat mensen leren wanneer er wél maar ook wanneer er geen sprake is van een depressie en wat mensen er zelf aan kunnen doen. Dat leidt tot afname van het taboe, waardoor mensen die getroffen worden door een depressie er gemakkelijker over kunnen spreken met hun omgeving, sneller de juiste zorg krijgen en hopelijk beter blijven functioneren. Negeren van problemen die wel degelijk bestaan maakt nog niet dat ze verdwijnen, dat is volkspsychologie of misschien zelfs een primitieve vorm van psychologische afweer.

De getallen liegen er niet om: 5,2 procent van de Nederlanders het afgelopen jaar voldeed aan de criteria voor een depressie en de ziekte treft ooit in hun leven bijna 20 procent van de volwassenen. Vooral bij jongeren duurt het nog steeds lang voordat ze erover praten en de diagnose wordt gesteld. Hoe langer wordt gewacht met behandelen hoe ongunstiger de uitkomsten vaak zijn: persoonlijke leed en maatschappelijke kosten door arbeidsuitval.

Velen zien anno 2016 depressie nog steeds als een karakterzwakte en krijgen mensen het goedbedoelde maar vaak weinig behulpzame advies om het glas als halfvol in plaats van halfleeg te beschouwen.

 

 

Blijf-Beter!Welkomsgeschenk

Meld je vandaag nog aan voor Bram's maandelijkse nieuwsbrief en ontvang zijn boek Blijf Beter! (in pdf).

Mis 'm niet!